Afbeelding

nominaties fietsroute van het jaar 2023

De Ravel richting Namen is deel van het Belgische traject van de EuroVelo 5 en nu genomineerd voor de titel Fietsroute van het jaar 2023

Foto Bert Sitters 

Dit zijn de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2023

Jaarlijks wordt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht de Fietsroute van het Jaar bekend gemaakt. De drie kanshebbers voor de titel van 2023 zijn nu bekend. 

De lijst is dit jaar wat korter. Door de coronacrisis hebben veel ontwikkelplannen van fietsroutes vertraging opgelopen, of zijn ze zelfs uitgesteld. En omdat alleen maar nieuw aangelegde of recent her ontwikkelde routes meedingen naar de prijs, was de lijst dit jaar wat korter. Maar, de jury verwacht dat het aanbod voor 2024 nóg beter zal zijn. Ondertussen moeten de juryleden zich het hoofd breken over 2023, want de selectie mag dan wat kleiner zijn, de routes zijn allemaal erg goed. Makkelijker is de keuze dus zeker niet geworden! 

Kastelenroute (Denemarken), 660 km 

De Deense eilanden zijn een prachtig fietsgebied. Het eiland Fyn, bij ons beter bekend als Funen, is dat zeker. Met een sfeer die soms wat doet denken aan onze wadden, kun je hier eindeloos fietsen. Uitzicht op zee, vissershaventjes, uitgestrekte akkers waarboven roofvogels cirkelen en veel kastelen en grote landhuizen. 

Dat is waar deze route om draait. Op het eiland staan niet minder dan 123 kastelen en landhuizen. Deze 660 kilometer lange route doet een groot aantal van deze kastelen aan. Daarnaast stap je af en toe aan boord van een veer dat je naar een van de kleinere eilanden vlak bij Funen brengt. Met de zeewind in je haren kun je even uitblazen en vanaf het dek heb je zo nu en dan zelfs kans om dolfijnen te zien! 

De route is geschikt voor alle typen fietsen, al moet je rekening houden met passages over gravel. De route is goed bewegwijzerd, met een toepasselijk logo met een kasteel op de wegwijzers. 

Eurovelo 5 (België), 407 km 

Het Belgische deel van de Europese route EuroVelo 5, ook bekend onder de mooie naam Via Romea Francigena, voert je dwars door België. Van de Vlaamse kust, door Brussel tot aan de grens met Luxemburg. Onderweg rij je deels over voormalige jaagpaden langs rivieren en kanalen, maar ook over oude spoorlijnen. Een interessant stukje is het traject dwars door het centrum van Brussel. Nog niet zo lang geleden was de stad een no-go area voor fietsers, maar daar wordt verandering in gebracht. De Anspachlaan die ooit vol stond met auto’s, is nu helemaal autovrij. En dus fiets je zo langs Manneken Pis en andere Brusselse trekpleisters. 

Een fietstocht door België is niet compleet zonder kasseienstroken, maar die zijn nooit te lang. Ook de heuvels in de Ardennen zijn nooit heel steil. Voor wie na 407 kilometer nog niet klaar is, is de route makkelijk te verlengen. De EuroVelo5 loopt van Canterbury in Engeland tot Rome, dus je kan nog even blijven fietsen. 

Vänerleden (Zweden), 640 km

Het Vänermeer is het grootste meer van Zweden en de Vänerleden voort je er helemaal omheen. De route is niet zomaar een rondje over de oevers, maar een gevarieerde tocht, waarbij je het meer lang niet altijd in zicht hebt. En als je langs het water ziet, is dat vaak water van de vele een andere meren waar die je onderweg tegenkomt. De route slingert over gravelpaden van oever naar oever, door ruige bossen en tussen glooiende weilanden met boerderijen geschilderd in die typisch Zweedse kleur falunrood. De afstanden en het lege en soms ruige, wilde Zweedse landschap maken dat dit een avontuurlijke route is, waarbij je soms kilometerslang geen mens tegenkomt. Kortom: dit is wel een route voor avontuurlijk ingestelde fietsers. Uitpuffen kan op een van de mooie campings rondom het meer, of bij een oude watermolen of papierfabriek, waar je nu even kan afstappen voor een echte Zweedse fika

Bekendmaking Fietsroute van het Jaar 2023

Welke van deze drie genomineerde routes zich Fietsroute van het Jaar 2023 mag noemen, wordt bekend gemaakt op 24 februari 2023 tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. Voor de genomineerden en de uiteindelijke uitslag kijken de juryleden naar criteria zoals bezienswaardigheden, wegdek, bewegwijzering, fietsfaciliteiten, bankjes en obstakels. Meer weten over de Fiets en Wandelbeurs 2023?