Afbeelding

fietsroute van het jaar 2023

Onderweg rij je door het centrum van Dinant

Foto Bert Sitters

Dit is de Fietsroute van het jaar 2023!

Het Belgische deel van de fietsroute EuroVelo 5 is de Fietsroute van het Jaar 2023 geworden. Dat werd tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht bekend gemaakt. Daarmee liet de fietsroute EuroVelo 5 de twee andere genomineerden achter zich, de Kastelenroute in Denemarken en de Vänerleden door Zweden. 

Dwars door België

De winnaar werd dus de EuroVelo 5, en dan meer specifiek het Belgische deel ervan. De EuroVelo 5 route door België loopt van de kust dwars door het land naar de grens bij Luxemburg. Je fietst over jaagpaden, verlaten spoorwegen en rustige wegen. Het landschap is gevarieerd: het redelijke vlakke Vlaanderen, stedelijke gebieden in Brussel en andere steden zoals Dinant, en de heuvels van de Ardennen. Een groot deel van de route gaat over echte fietspaden, waardoor je relatief rustig en ongestoord kan fietsen. Natuurlijk zijn er ook ‘typisch Belgische’ elementen aan de route, zoals onvervalste kasseienstroken. Die zijn nooit écht zwaar, maar wel genoeg om even dat echte ‘kasseien-gevoel’ te ervaren.

Veel te zien en te doen

De route is toegankelijk voor fietsers van alle niveaus. Zoals gezegd zijn de kasseienstroken nooit écht te lang of te zwaar en hetzelfde geldt voor de hellingen in de Ardennen, maarde route is ook in een meer letterlijke zin goed toegankelijk. Er zijn langs de route volop haltes van het openbaar vervoer, die ook met de fiets te bereiken zijn. Daardoor kun je de route ook goed in etappes rijden zonder dat je je auto ergens moet achterlaten. Ook zijn er langs de route meer dan genoeg bankjes, picknicktafels en andere plekken te vinden waar je even kan afstappen voor een welverdiende pauze, al zijn de stadscentra van de steden waar je doorheen fietst, natuurlijk ook een uitgelezen mogelijkheid om even neer te strijken op een gezellig terras. Maak je er een meerdaagse fietsvakantie van? Dan zijn er ook nog eens veel overnachtingsplekken langs de route te vinden. Tot slot, maar niet onbelangrijk: de route is ook goed bewegwijzerd. 
De combinatie van afwisseling, goede bereikbaarheid en goede faciliteiten langs de route, maakt dat de route volgens de juryleden de nieuwe Fietsroute van het Jaar is. Daarmee is de EuroVelo 5 de opvolger van de Royal Canal Greenway in Ierland, die in 2022 de titel kreeg. 

De uitslag werd bekendgemaakt tijden de Utrechtse editie van de Fiets en Wandelbeurs. Tijdens dat evenement werd ook de Fiets van het Jaar bekend gemaakt. Een week eerder werd tijdens de Gentse editie van de Fiets en Wandelbeurs ook al de prijs voor Wandelroute van het Jaar 2023 uitgereikt.