Afbeelding

vignet mountainbike utrechtse heuvelrug

De nieuwe vignetten kunnen op je telefoon worden gezet. 

Photo by Axel Brunst on Unsplash

Digitale MTB-vignetten op de Utrechtse Heuvelrug

Wie van de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug wil genieten, moet een vignet kopen. Tot nu toe waren dat altijd kleine stickers die je in je portemonnee kon stoppen of op je fiets kon plakken. Maar daar komt verandering in. De vignetten worden digitaal. 

Mountainbikevignetten

Op veel Nederlandse mountainbikeroutes geldt dat je een vignet nodig hebt. Een soort ‘vergunning’ die je moet kopen, voordat je de route opgaat. Met je aankoop draag je bij aan het onderhoud van de trails en het behoud van de natuur daaromheen. Dat geldt dus ook voor de routes van de Utrechtse Heuvelrug. Met de inkomsten van de verkoop van vignetten, betalen de vrijwilligers van stichting MTB Heuvelrug het materiaal dat nodig is om de routes in goede conditie te houden. Delen van de inkomsten gaan ook naar natuurbeheer in de omgeving van de routes. Voor €7,50 heb je een vignet dat een heel kalenderjaar lang geldig is.

Lees hier meer over het hoe en waarom van mountainbikevignetten 

Tot nu toe waren deze vignetten kleine stickers die je ergens op kon plakken. Bijvoorbeeld op je helm of fiets, of op je lidmaatschapspas van je fietsclub. Maar daar komt dus verandering in. De vignetten worden een digitaal bestand dat je kan opslaan op je telefoon. Bijvoorbeeld in een Google Wallet of Apple Wallet, of als pdf-bestandje. Een beetje vergelijkbaar met de vele digitale tickets die je tegenwoordig al voor concerten, musea en treinen tegenkomt dus. De digitale vignetten zijn echt aan je naam gekoppeld, waardoor het een stuk duidelijker is dat jij ook echt netjes betaald hebt. Rij je liever niet met een dure smartphone over de routes? Dan kun je het vignet natuurlijk altijd nog even uitprinten voordat je op pad gaat. 

Online te bestellen

Een ander voordeel is dat het kopen van de vignetten een makkelijke iDeal-transactie is. Je hoeft dus niet meer naar een van de fysieke verkooppunten, of te wachten tot de vignetten worden thuisgestuurd. Tegelijkertijd is er een nadeel voor de verzamelaars. Die kunnen hun collectie stickers nu niet meer uitbreiden.  

Verkoop vanaf 1 december

De nieuwe vignetten zijn vanaf 1 december 2023 te bestellen en zijn geldig vanaf 1 januari 2024. Voor meer informatie kijk je op de website van MTB Utrechtse Heuvelrug