Afbeelding

col de la loze

De laatste kilometers van de beklimming zijn autovrij. Zo heb je dus alle ruimte om van het uitzicht te genieten. Als je daar nog genoeg adem voor hebt tenminste. 

©Sylvain Aymoz 

Col de La Loze: nieuw maar nu al legendarisch

De eerste asfaltweg werd er nog maar vier jaar geleden aangelegd, maar sindsdien is de Franse Col de la Loze uitgegroeid tot een beklimming die zich kan meten met roemruchte passen als de Col de la Madeleine en de Col de la Croix-de-Fer.

De weg over de 2304 meter hoge Col de la Loze, tussen de wintersportplaatsen Méribel en Courchevel, werd pas in 2019 geasfalteerd, maar veroverde al snel heel wat fietsersharten. De col is de zesde hoogste col van Frankrijk, en al in 2019 werd de beklimming opgenomen in een grote wielerwedstrijd: de Tour de l'Avenir. Een jaar later lag de finish van de zeventiende etappe van de Tour de France op de Col de la Loze. Daarmee was de reputatie van deze spiksplinternieuwe beklimming meteen gevestigd. Ook in 2023 staat de Col de la Loze op het programma van de Tour de France, wederom tijdens de zeventiende etappe. 

De Col da la Loze kan vanuit Méribel en Courchevel beklommen worden. Tijdens de tour van 2023 komt het peloton vanuit de richting van Méribel en staat de beklimming op de kaart als een beklimming in de Hors Categorie: de buitencategorie. Die plaatsing in de buitencategorie is er niet voor niets. Het is qua hoogte de derde col in de Savoie en de op zes na hoogste van heel Frankrijk. Een bucketlistbeklimming voor veel berggeiten dus. 

Meer dan alleen de col

De Col de la Loze is meer dan alleen maar ploeteren naar de top van de col om een vinkje op je bucketlist te zetten. De laatste kilometers naar de top zijn autovrij. Wie dan nog wat adem overheeft, kan ongehinderd om zich heen kijken om van het uitzicht over de bergweides te genieten. En daar blijft het niet bij. Als je na de beklimming (en natuurlijk de afdaling) weer een beetje bijgekomen bent, kun je hier alle kanten op. Ook fijn als je de benen even wat rust wil geven. Bij Méribel ligt een fietspark met gezinsvriendelijke routes waar je met z’n allen kan genieten van de natuur, bergen en eventueel het spotten van dieren. Ook vind je volop mogelijkheden om fietsen te huren. Handig als je niet kan kiezen tussen off-road en routes over de weg. 

In het spoor van de profs 

Een rit over de Col de La Loze is eigenlijk altijd een beetje een rit in het spoor van de profs die zich hier met elkaar meten tijdens de Tour de France. Maar als je even écht in het spoor van profwielrenners kan rijden, moet je op 19 en 20 augustus aan de voet van de Col de la Loze staan. Dan kun je in het zog van niemand minder dan de Franse oud-wielerkampioen Thomas Voeckler de col bedwingen.