Afbeelding

Fietsen Salzburgerland

In het Salzburgerland kun je als fietser alle kanten op.

© Markus Greber - SalzburgerLand Tourismus

7 meerdaagse fietstochten in het Salzburgerland

Als je aan fietsen in de Alpen denkt, denk je wellicht aan ruige mountainbiketochten over steile hellingen, of de haarspeldbochten van hoge paswegen. Dan heb je uiteraard geen ongelijk, maar er kan veel meer! In het Oostenrijkse Salzburgerland fiets je tussen besneeuwde Alpentoppen, groene berghellingen, frisse meren en gezellige steden. En dat maakt dit gebied juist mooi voor lange meerdaagse tochten. 

Tauern Radweg

De Tauern Radweg loopt door een van de mooiste natuurgebieden van Oostenrijk: de Hohe Tauern. Fietsend langs de rivieren de Salzach en de Saalach kom je langs de mooiste natuurparels van Oostenrijk. Van de Krimml-watervallen, de hoogste waterval van het land, tot Mozart-stad Salzburg. Natuur en cultuur in één route dus. Je kan kiezen of je de 270 kilometer lange rondtocht doet, of het 310 kilometer lange traject van Krimml naar Passau. En stap onderweg vooral vaak af, want overal langs de route is veel te zien en te doen. En wie bang is voor pittige beklimmingen hoeft zich hier geen zorgen te maken, want in totaal leg je maximaal 750 hoogtemeters af, al betekent dat niet dat je helemaal niks te klimmen hebt. Het is wel Oostenrijk natuurlijk. 

Wil de de route al een beetje 'voorverkennen'?: de Duitse TV fietste de route ook al eens, en maakte daar een reportage over.

Mozart Radweg 

De componist Mozart is ongetwijfeld een van de beroemdste inwoners van Salzburg. Op deze fietstocht fiets je 450 kilometer lang door het leven van de componist. Fietsend kom je langs veel plekken die van belang waren voor de componist. En daarbij fiets je ook een stuk door het Duitse Beieren. Je kan ervoor kiezen om alle 21 etappes te fietsen, maar het is ook goed mogelijk om het traject in te korten. En dan later nog eens terug te komen om de rest te fietsen natuurlijk. En dat is aan te raden, zeker als je je tocht in een gewone vakantie wil proppen. Want onderweg is nog zo veel te zien dat je de tocht waarschijnlijk niet in een vakantie gepropt krijgt. 

Alpe-Adria-radweg

De Alpe-Adria-Radweg voert je van Salzburg dwars door Oostenrijk de grens over Italië in. Een tocht dus waarbij je heel wat kilometers maakt, maar ook een ‘dwarsdoorsnede’ van de Alpen te zien krijgt. Van uitzicht op besneeuwde bergtoppen tot een vergezicht over de warme Adriatische Zee.

De Slow-Bike-Tour

De Slow-Bike-Tour is er echt een om rustig aan te doen. Deze route is geschikt voor e-bikes en ‘gewone’ fietsen. De afstand van 160 kilometer is bescheiden, maar voert je wel door Twee Oostenrijkse deelstaten én een stukje door Duitsland. En rustig aan doen, wordt aangeraden, want anders heb je niet genoeg tijd om om je heen te kijken. En dat wil je, want vanaf bijvoorbeeld de Gaisberg heb je een fantastisch uitzicht. Neem de tijd dus!

Enns Radweg

Op deze route volg je de rivier de Enns van Flachau tot die 258 kilometer verderop bij Enns an der Donau in de Donau uitmondt. Dit is een route door mooie rivierdalen waarbij het bruisende water nooit ver weg is. En de dorpjes en stadjes langs de maken het soms zelfs een tikje lieflijk en romantisch. Al kan dat ook komen doordat je altijd in de buurt van de rivier blijft, waardoor de hoogteverschillen niet erg groot zijn. Daardoor kun je hherlijk ontspannen fietsen. 

Salzkammergut-Radweg

Dit is een route voor fiets- cultuur- en waterliefhebbers. Op deze route kom je namelijk langs niet minder dan dertien bergmeren. Wat denk je van het UNESCO-werelderfgoed rondom de Hallstättersee? Of Bad Ischl, waar keizer Franz Joseph en keizerin Sissi graag geziene gasten waren? Ondertussen fiets je door een gevarieerd berglandschap. Als je de 345 kilometer lange route niet in één vakantie gepast krijgt, is de route eenvoudig in te korten dankzij de trein- en bootverbindingen. 

Mur-Radweg

De Mur Radweg volgt de rivier de Mur, van de Hohe Tauern stroomafwaarts naar de wijgaarden van de Stiermarken. Je begint dus tussen de ruige bergtoppen van de Hohe Tauern, maar hoe verder je komt, hoe glooiender het landschap wordt. Grappig genoeg geldt dat dan weer niet voor de rivier. Het water wordt juist steeds wilder!