Afbeelding

alpe adria radweg

De Alpe-Adria-Radweg voert je door de mooiste Alpenlandschappen

Pixabay

Dwars door de Alpen over de Alpe-Adria-Radweg

De Alpe Adria Trail is een bekende bergwandelroute, maar wist je dat je die tocht ook kan fietsen? 410 kilometer van Salzburg dwars door Oostenrijk naar Grado, aan de Adriatische kust in Italië.

De Alpe-Adria Radweg is daarmee dus een route die echt dwars door de Alpen voert. En dat betekent dat je ook alles tegenkomt wat de Alpen je te bieden hebben. Hoge bergen, groene almen, knusse doprjes waar je kan genieten van lokale specialiteiten. 

Die hoge bergen zijn in tegenstelling tot vroeger, geen groot obstakel meer. Tunnels, twintig in totaal, helpen je de moeilijkste beklimmingen omzeilen. Zodoende is deze toch middelzwaar. Het hoogteprofiel van het grootste deel van het traject is golvend, en soms zelfs vlak. Maar, het zouden de bergen niet zijn als er niet af en toe een stevige kuitenbijter tussen zat. En is het allemaal toch wat zwaar? Delen van het traject zijn ook prima met de trein te doen. Want de Micotra-trein die tussen Villach en Udine rijdt, is voorzien van een speciale fietswagon. 

Om van die kuitenbijters even bij te komen, kun  je in alle plaatsjes en dorpjes langs de route genieten van lokale specialiteiten. En omdat je dwars door de Alpen fietst, is de variatie daarvan enorm. De ene dag geniet je nog van de Salzburger Nockerl, de volgende dag proef je al Italiaanse invloeden als je in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië even afstapt voor een pauze. 

En stap niet alleen af om wat te eten, maar ook om van de omgeving te genieten! Want je fietst door bijzondere gebieden. Als je vanuit Salzburg vertrekt, rij je bijna meteen het bijzondere gebied van de Hohe Tauern in. Langs rivieren gaat de route verder richting het zuiden. Onderweg kom je dicht langs een aantal bekende meren, zoals de Millstätter See en de Ossiachersee. En hoe zuidelijker je komt, hoe fijner die meren zijn, want dichter bij de Middellandse Zee, wordt het natuurlijk ook warmer!
In totaal doe je ongeveer een week over de hele route. Maar natuurlijk kan je er langer over doen, als je uitgebreid stil wil staan om te genieten van alles dat je onderweg tegenkomt.