Afbeelding

Mooiste fietsroutes van Europa

Langs de Iron Curtain Trail fiets je langs de voormalige grens tussen Oost en West. 

Foto: EuroVelo - www.eurovelo13.com 

6 tochten door Europa die je gefietst móet hebben

In Europa kun je eindeloos fietsen. Van de Noordkaap tot Gibraltar vind je prachtige routes en gebieden die je op de fiets kan verkennen. Maar deze zes routes zijn pareltjes die je echt een keer moet fietsen!

Voor de berggeiten: Route des Grandes Alpes

De Route des Grandes Alpes is een ware klassieker en een uitdaging voor echte berggeiten. Het is een van de oudste toeristische routes over de Alpen. Ooit was de weg niet alleen een toeristische verbinding, maar een belangrijke route voor al het verkeer. Maar dankzij de komst van snelwegen is het drukke doorgaande verkeer afgenomen, waardoor fietsers meer ruimte hebben. 

De route voert je in iets meer dan 700 kilometer van het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee – of andersom. Je rijdt over de mooiste en hoogste passen van de Franse Alpen, waaronder een aantal bekende hoogtepunten zoals de Col d’Iseran en de Col de la Colombière, die beiden bekend zijn als loodzware beklimmingen uit de Tour de France. Maar fiets de tocht nou niet alsof je de Gele Trui moet verdedigen, want dan mis je alle mooie dingen onderweg! Je fietst namelijk door een paar van de mooiste berggebieden van Frankrijk: de nationale parken Vanoise, Ecrins en Mercantour en de regionale (maar daarom niet minder mooie) parken Bauges en Queyras! Neem dus vooral de tijd om om je heen te kijken en te genieten van het uitzicht op de mooiste uitzichten van de Franse Alpen. Kun je meteen op adem komen, want in totaal leg je wel meer dan 12.000 hoogtemeters af! 

Van de bron van de Rijn naar huis: de Rijnroute

Deze 1500 kilometer lange route volgt de loop van de rivier de Rijn. Van de bergen in Zwitserland tot aan de Hollandse kust. Onderweg zie je de rivier groeien, van een bergstroom tot de brede rivier die traag door het Nederlandse laagland gaat. Onderweg kom je door dorpen en steden waar altijd wat te doen is, je fietst langs imponerende industriegebieden én over verrassend stil platteland. En hoewel water altijd van hoog naar laag stroomt, kan je je als fietser opmaken voor een paar aardige hoogtemeters, zeker in het Zwitserse deel. Leuke tip: wandel in Zwitserland nog even naar de échte bron van de Rijn. Internationaal staat de route bekend als EuroVelo 15.

Tussen Oost en West: de IJzeren Gordijn Route

De IJzeren Gordijn route, beter bekend als Iron Curtain Trail, volgt de grens tussen het voormalig Oostblok en West-Europa en moet een symbool van vrede en eenheid worden op de grens die Europa ooit verscheurde. Dit wordt de langste route van Europa. Wordt, want de route is nog niet helemaal af. Het uiteindelijke doel is een fietsroute die van het verre noorden van Finland tot aan de kust van de Zwarte Zee op de grens tussen Bulgarije en Turkije loopt, maar grote delen van de route zijn nog in ontwikkeling. De trajecten langs de kust van het Duitse Pommeren en van Beieren naar Bratislava zijn delen van de route al helemaal af. Dat laatste traject is verkozen tot fietsroute van het jaar 2021. Internationaal staat de route bekend als EuroVelo 13. Een deel van de route is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2021.

Groen groener groenst: de Groene Ronde van Ierland

Dit is een 1300 kilometer lange rondrit door Ierland. Deze route is beroemd en niet voor niets! 1300 kilometer lang fiets je over glooiende groene heuvels, door meer rotsige gebieden zoals de Connemara, langs ruige kusten, mysterieuze ruïnes en dolmen en stop je in gezellige steden en dorpen waar de whisky en Guinness goed smaken. De route hoort niet bij de EuroVelo-routes, maar de bekende route is goed bewegwijzerd en er zijn veel kaarten van de route te verkrijgen. 

Langs de blauwe Donau, de Donauradweg

De Donauradweg volgt de rivier van de bron in Duitsland naar de Zwarte Zee en is een van de meest bekende Europese fietsroutes. Wat de route zo populair maakt, laat zich raden. Langs de rivieroevers is het goed fietsen en onderweg doe je een aantal van de grotere Oost-Europese steden aan. Wenen, Boedapest en Bratislava, om er maar een paar te noemen. Vooral het stuk van de Duitse grens tot Wenen is erg populair, met duidelijke wegwijzers en strak aangelegd asfalt. Meer naar het oosten wordt de route iets minder strak bewegwijzerd, maar niet minder mooi. De route volgt het traject van de EuroVelo 6. 

Door de tuin van Frankrijk: langs de Loire

De vallei van de Loire staat bekend als de tuin van Frankrijk. In de vallei van de rivier vind je dan ook talloze kastelen, prachtige wijngaarden en natuur. In het gedeelte tussen Orléans en Nantes, vind je veel kastelen. Niet alle kastelen liggen direct aan de rivier, dus als je alle kastelen wil zien, moet je iets meer kilometers maken. Een andere optie is om het deel van de EuroVelo route 6 die langs de rivier loopt, te volgen. Wie tijdens de toch om zich heen kijkt, zal trouwens hier en daar openingen in de rivieroevers zien. Grotten die zijn uitgehouwen door de steenhouwers die de stenen voor de kastelen moesten leveren. Wie niet bang is in het donker, kan een extra uitstapje maken bij het dorpje Souzay-Champigny. Hier ligt een heus ondergronds fietspad, dat is uitgezet in het uitgestrekte grottenstelsel.