Afbeelding

fietsen in de herfst

In de herfst kun je juist prachtig fietsen! 

Afbeelding Pixabay

​​​​​​​Waarom fietsen in de herfst ook leuk is

Bij herfst denken mensen vaak aan onaangenaam weer en natte wegen. Niet het ideale beeld om die fiets uit de schuur te halen en een lekkere fietstocht te maken. Maar laat je niet afschrikken. In de herfst is het zeker zo slecht nog niet om op er met de fiets op uit te gaan. 

Koudere temperaturen

Hoewel dit voor sommige niet zo positief in de oren klinkt, brengen de temperaturen van de herfst zeker hun voordelen met zich mee.
Door de lagere temperatuur kan je nog langer een duurtocht maken, doordat je minder snel uitgeput bent door de hete temperaturen van de zomer. Ook de klamme lucht van de zomer, die het al snel benauwd maakt, is verdwenen. Maar het is nog niet zo koud dat de handschoenen aan moeten.  Ideaal dus, voor een goede inspanning.

Rustige wegen

Fietsroutes waar het ’s zomers zwart ziet van de dagjesfietsers, zijn nu een stuk rustiger. Hierdoor kan je volledig op eigen tempo je stalen ros besturen en hoef je niet af te remmen voor de drukte die normaal om je heen hangt. Zo kan je de ontspanning van het fietsen volledig over je heen laten gaan.

Meer uitdaging in de wegen

Voor de fanatieke mountainbikers is de herfst juist de perfecte tijd om de fiets uit de schuur te trekken. De trails worden wat minder stoffig, en soms zelfs wat ruiger en daarom wat uitdagender. De perfecte tijd van het jaar dus om wat grenzen te verleggen en nieuwe uitdagende wegen in te slaan. Let er wel op dat de trails niet te nat zijn.

Nieuwe modellen

In de herfst komen er vaak nieuwe fietsmodellen op de markt tevoorschijn. Een leuke periode om je extra te verdiepen in het fietsen, en misschien een goede aankoop te doen.

Probeer eens wat anders

Als je vooral wielrennen gewend bent, maar het in de herfst veel wegen te nat en te glad worden, is dit dé tijd van het jaar om eens wat nieuws te proberen. Huur ergens een mountainbike of gravelbike en probeer de ruigere kant van het fietsen eens uit. Misschien ontdek je wel een geheel nieuwe hobby! 

Kijk naar de natuur

De herfst is een prachtig seizoen voor de natuur. Als je een beetje vroeg in de herfst, of liever gezegd: in de nazomer, op pad gaat, heb je kans dat je de heide nog paars kan zien bloeien. Wat later krijgen de bomen allerlei tinten geel, oranje en bruin. En rij je niet door het bos, maar bijvoorbeeld door een polder? Kijk dan goed om je heen en vooral omhoog. De vogeltrek is weer begonnen en in veel polders en uiterwaarden kun je soms wel honderden trekvogels zien rusten. En niet alleen de trekvogels zijn in beweging. Ook in het bos leeft alles. Dieren die zich opmaken voor hun winterslaap zijn bezig met zich vol te eten of voorraden aan te leggen en in het begin van de herfst kun je soms nog bronstige edelherten horen ‘burlen’. Tip: doe mee met een excursie met een boswachter, of maak een pauze bij een wild- of vogelkijkhut. Daar kun je de dieren het beste zien, zonder dat je ze verstoort.