Afbeelding

fietstochten zonder veel hoogtemeters

Het glooiende landschap langs de Loire zorgt ervoor dat je hier als fietser niet al te veel hoogtemeters moet maken. 

Afbeelding van Johan Puisais via Pixabay 

Fietsgebieden buiten Nederland zonder steile hellingen

Zodra je Nederland uitfietst, krijg je te maken met hoogtemeters. Tenminste, dat wil het cliché zeggen. Nederland is namelijk een van de vlakste landen van Europa en daarbuiten kom je inderdaad veel meer hellingen tegen die -soms- een stevige inspanning vergen. Maar niet overal in Europa fiets je tegen de hellingen op. In deze regio’s kun je prima afstand maken zónder veel hoogtemeters. 

Fietsen is ontdekken, zeker in het buitenland. En ontdekken mag best uitdagend of zelfs pittig zijn. Maar het is ook wel eens fijn om alle uitdagingen even af te wisselen met wat ontspanning. Je hoeft niet altijd zwetend en hijgend over je stuur gebogen te zitten, ook na een rustige tocht kan je ontspannen en voldaan van je fiets stappen. Na een tochtje door een van deze streken zal dat zeker lukken!

Loirevallei – Frankrijk

De Loirevallei is dé fietshotspot van Frankrijk, met als hoogtepunt de fietsroute Loire à Vélo. Maar welke route je ook precies volgt; langs de rivieroevers is het aantal hoogtemeters nooit erg groot en als je de rivier stroomafwaarts volgt, is het aantal meters bergaf (bijna) altijd groter dan het aantal meters dat je omhoog moet. Niet alleen is het hier ontspannen fietsen, ook als je even afstapt is hier van alles te doen. De vallei van de Loire is vooral bekend om de talloze kastelen die je hier langs de oevers vindt. Een prachtig zicht als je er langs fietst, maar stap vooral eens af om zo’n kasteel van binnen te bekijken, of even door de uitgestrekte tuinen te slenteren. Dat je in deze streek ruim voldoende faciliteiten voor jou en je fiets aantreft, mag voor zich spreken. 

Langs de Elbe en de Eger – Tsjechië

Als je weinig hoogtemeters wil maken, zijn tochten langs rivieren vaak een goed idee. Dat blijkt ook in Tsjechië. De Elberoute is een van de bekendste fietsroutes in Tsjechië en Duitsland, maar langs de grote rivieren zijn meer routes waar je redelijk rustig door kan fietsen. Als je in Praag begint kun je de Moldau afzakken, tot je bij de Elbe komt en van daar verder over de Elberoute. Een andere vlakke route door Tsjechië is de Egerroute. Hierbij volg je de rivier de Eger en hoewel je je af en toe kan vergapen aan hoge rotswanden die hoog boven je uittorenen, wordt de route nooit echt steil.

De Cotswolds – Engeland

De Cotswolds staan bekend als wellicht een van de mooiste stukjes van het Engelse platteland. De Cotswolds zijn op het oog niet bepaald vlak, met glooiende heuvels zo ver het oog rijkt. Maar over de stille landwegen langs de kabbelende riviertjes is het relaxed fietsen en mocht je willen bijkomen van een van die klimmetjes die je wellicht een keer tegen komt, dan zijn er voldoende pubs waar je even op adem kan komen. 

De meren van Zuid-Tirol – Italië

De Alpenruggen van Zuid-Tirol zijn waarschijnlijk niet een gebied waar je snel aan denkt als je op zoek gaat naar vlakke fietsroutes. Maar vergis je niet: je kan hier zeker mooie tochten maken zonder dat je tegen die steile berghellingen op moet ploeteren. Langs de meren en in de valleien liggen hier prachtige fietsroutes, die je uitzicht geven op de mooie en zonnige zuidhellingen van de Alpen. En kom je toch een traject tegen met iets meer hoogteverschil, dan kun je die hoogteverschillen op veel plekken ook overwinnen met behulp van een kabelbaan. Zwevend omhoog en dan rollend naar beneden! 

De Deense eilanden

In Denemarken zijn de hoogteverschillen nooit erg groot. Wie op zoek is naar een vlakke fietsvakantie zal zich in Denemarken dan ook snel op z’n gemak voelen. Ondanks de vlakke omgeving is het hier namelijk nooit saai. Weidse vergezichten en oude dorpjes wisselen elkaar hier af. Daarbij kan je ook nog eens behoorlijke afstanden afleggen. De Deense Kastelenroute van 660 kilometer was niet voor niets een van de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2023