Afbeelding
Een écht Nederlandse fietstocht loopt over de dijken. En dat is niet voor niets!
Afbeelding van Alfred Grupstra via Pixabay
Dit maakt fietsen over de dijk zo mooi
Nederland en dijken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net als Nederland en fietsen. Waarom zou je die twee niet met elkaar verbinden? Dit is wat fietsen over de dijk zo mooi maakt.
Nederlandser wordt het niet
Zoals gezegd zijn er weinig zaken zo typisch Nederlands als de fiets en als de dijk. Dus als je een dagje van dat échte Nederlandse gevoel wil genieten, combineer je ze. Uitzicht over polders waar de koeien grazen. Molens en gemalen die het water in de polders op peil houden. De wind die in het riet ruist en die soms pal in je gezicht staat. Hoe Nederlands wil je het hebben?
De afwisseling
Dijken hebben wel eens de reputatie dat het gaat om eindeloze wegen waarop je eigenlijk alleen maar rechtdoor kan fietsen. Maar niets is minder waar. Een fietstocht over een dijk is afwisselender dan je denkt. Het ene moment fiets je langs woeste uiterwaarden waar de rivier de vrije loop heeft, het andere moment fiets je langs een uitgestrekte polder en dan weer door eeuwenoude havenstadjes waar de cultuur en geschiedenis op je af komen. Ook leuk: de meeste fietstochten lopen niet alleen maar over de dijken. Je moet immers ook een keertje terug. En dan zoef je de dijk af, de polder in waar je vaak weer een bijzonder natuurgebied in rijdt.
Meer lezen over fietsen langs de Nederlandse rivieren? In BIKE Explorer 1 van 2023 fietsen we langs de Lek en de IJssel. We zakken de Lek af, langs forten en oude vestingstadjes zoals Vianen en Schoonhoven, langs de IJssel fietsen we langs bruisende Hanzesteden las Deventer en Zutphen.
Het uitzicht
Op veel plekken is de dijk een van de hoogste punten in de wijde omtrek. Kortom: vanaf de dijk heb je in het vlakke Nederland vaak het mooiste uitzicht. En dat uitzicht is ook nog eens gevarieerd. Als je de ene kant op kijkt, kijk je uit over het water, kijk je de andere kant op dan heb je het weidse uitzicht over het vlakke land. Stap vooral ook even af om daarvan te genieten, want je ziet altijd meer dan je denkt. Langs de rietkragen aan de overs van meren en rivieren zijn watervogels op zoek naar voedsel, terwijl de weilanden het domein zijn van typisch Nederlandse weidevogels zoals kieviten en grutto’s. Tussen de koeien door zie je hier en daar een haas of een fazant door de weilanden scharrelen, en wie goed kijkt, ziet dat er zowel in de weilanden als in de uiterwaarden planten groeien die je niet overal ziet staan. Tip: neem een verrekijker mee!
De gezelligheid
Of je nou over een rivierdijk of een zeedijk fietst, in Nederland is het volgende dorpje of stad eigenlijk nooit ver weg. Juist langs de rivieren en de kust liggen dorpen en steden, waar je even kan afstappen voor een pauze op een gezellig terras. Extra leuk: die dorpen en steden langs de rivieren zijn vaak al erg oud en staan dus bol van de cultuur en geschiedenis.
Rust
Op sommige plekken zijn de dijkwegen op mooie dagen een drukte van belang. Pelotonnetjes wielrenners, groepen motorrijders, toerende automobilisten en fietsende gezinnen zoeken allemaal een plekje op het asfalt. Maar op veel plekken is het drukke verkeer inmiddels van de dijk afgehaald, waardoor de dijk juist een oase van rust is geworden. En dan fiets je er heerlijk!
De uitdaging
Hoog op de dijk fiets je natuurlijk vol in de wind. En dat kan een prachtige uitdaging zijn om de benen flink te testen. Zwaar? Zeker, maar tegenwind kan je wel overwinnen. En dat voldane gevoel als je thuis bent, maakt alles weer goed.