Afbeelding

fietsen tegenwind

Wind tegen? Het aller belangrijkste: blijf genieten. Met deze tips gaat dat wat makkelijker. 

Foto: Unsplash

Tegenwind? Zo fiets je er zo doorheen

In Nederland hebben we dan wel geen cols, toch hebben we iets waarmee je als fietser de benen soms flink op de proef kan stellen: wind. En dan vooral tegenwind. In ons vlakke en open land kan die tegenwind een behoorlijke kuitenbijter zijn. Wat heet, naar verluidt werd het wielertalent van Bauke Mollema ontdekt terwijl hij door de Groningse polders naar school fietste. 

Maar alle wielerromantiek ten spijt, tegenwind kan je soms behoorlijk opbreken. Omdat je simpelweg bekaf terugkomt van wat een ontspannen dagje fietsen had moeten worden, of omdat je nog een heel eind moet naar je bestemming van de dag, bijvoorbeeld tijdens een lange etappe van een fietsvakantie. En balen, aan tegenwind is meestal niet zo veel te doen. Die wind, die waait nou eenmaal. Toch kun je het allemaal iets minder zwaar maken met een paar simpele tips.

Zorg dat je fiets tiptop in orde is

Een goed onderhouden fiets fietst altijd beter en dus sneller dan een slecht onderhouden fiets. Niet dat je nou meteen een stuk lichter trapt als je ketting schoon en gesmeerd is, maar je voelt gewoon dat alles lekkerder draait en dus lekkerder fietst. Het wordt in ieder geval niet nóg zwaarder. Dat geldt zeker als het op je banden aankomt. Met de juiste bandenspanning heb je minder rolweerstand dan wanneer je banden net wat te zacht zijn. Oftewel: fietsdag met veel wind voor de boeg? Loop je fiets even na. 

Stroomlijn jezelf!

Tsja, wie zat er als kind niet al diep over het stuur gebogen, net als die echte wielrenners? Als je dat deed, had je groot gelijk, want het scheelt gewoon echt als je je klein maakt. Simpelweg omdat je minder luchtweerstand hebt. Maar begin nou niet meteen je fiets te verbouwen omdat je een traject met tegenwind voor de boeg hebt. Zeker als je veel lange stukken fietst, is ergonomie belangrijker dan je luchtweerstand. Met zadelpijn of stijve spieren in je hele lichaam omdat je een in een verkeerde houding op je fiets zit, rij je echt niet harder tegen de wind in. Een makkelijkere oplossing is dan om even naar je kleding te kijken. Kleding die redelijk rond je lichaam sluit, is gestroomlijnder dan een flapperende regenjas. Nogmaals: je gaat er niet per se sneller van fietsen, maar het wordt er ook niet nóg zwaarder van.

Fiets je met fietstassen, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie? Dan geldt natuurlijk hetzelfde. Zorg ervoor dat kleppen, flappen en regenhoezen van je tassen strak zijn dichtgebonden, zeker als het hard waait. Dat voorkomt niet alleen dat al die uitstekende zaken een soort zeil worden dat remt of je zelfs van de weg af blaast, maar ook dat al je spullen uit je tassen waaien!

Ga in elkaars luwte fietsen

Het zijn bekende plaatjes uit de wielrenwereld: fietsers die dicht achter elkaar gaan fietsen om maar zo veel mogelijk uit de wind te blijven. Ook een kunstje dat jij kan, zelfs tijdens een fietsvakantie. Natuurlijk hoef je niet zoals de professionele wielrenners in elkaars wiel te gaan zitten. Ook een stukje achter een voorligger kun je vaak nog redelijk in de luwte zitten. En dan kun je alsnog net als de profs een beetje afwisselen, zodat er niet maar één iemand continue vol in de wind rijdt. 

Schakelen!

Tegen de wind in fietsen is ook een kwestie van een beetje techniek. Je kan zwaar trappend tegen de wind in ploeteren, maar al snel zul je merken dat je daar alleen maar moe van wordt. Fietsers die dit doen, zie je ook vaak een beetje slingeren. Een teken dat het allemaal niet zo hard gaat. Door een lichter verzet te kiezen, hou je een soepelere cadans. Daardoor is het vaak makkelijker om een goed tempo vol te houden. Overigens kun je beter op die cadans letten dan op de snelheid die je maakt. Zeker als er veel windvlagen zijn. Door zo’n windvlaag sta je soms voor je gevoel in één klap stil, maar als je de candans kan volhouden, ben je zo weer op snelheid. 

Genieten

Of je het nou wil of niet, de wind die waait wel. Daar doe je niks aan. Daarom is het belangrijk om het allemaal wel leuk te houden. Zeker op een meerdaagse fietsvakantie. Je doet het immers voor de lol. Laat die wind door je haren waaien en geniet tussendoor en achteraf van je eigen doorzettingsvermogen en de sterke verhalen die je daarover kan vertellen als je weer thuis bent. 
En is het weer écht zo bar en boos dat er op geen enkele manier nog lol aan te beleven is? Dan is het misschien een goed idee om je fietstocht een dagje uit te stellen en over te gaan op plan B.