Afbeelding

Asturië

Asturië: fietsen tussen berg en zee

Heerlijk, nog niet onder de voet gelopen Noord-Spanje. Land van heerlijk eten en dito Sidra (cider), van aardige mensen, prachtige steden en – uiteraard – uitstekende fietsmogelijkheden. De regio strekt zich uit van de Atlantische kust tot het Cantabrisch Gebergte, met als hoogte en hoogste punt de Picos de Europa. Van uitwaaien aan de kust tot klimmen in de bergen, van beren spotten tot pelgrimeren op de fiets; in Asturië kan het allemaal.

Hoog en laag liggen dicht bij elkaar in Asturië. Het is maar zo’n twintig kilometer van de kust naar de Cantabrische bergketen. Wie dat wil combineert dus de geneugten van fietsen met zeezicht met een fenomenaal bergpanorama. Hoeft niet natuurlijk, maar het kan. Ervaren bikers komen hier net zo goed aan hun trekken als sportieve kinderen die hun eerste ervaring op de toerfiets opdoen. Over goed onderhouden paden of off the road. Jij kiest welk parcours en traject je wilt afleggen.

Bergen en beren

De Vuelta – de ronde van Spanje – doet jaarlijks de regio aan. De klimtijgers bedwingen dan een of meer van de steilste hellingen van de hele ronde. Die doen qua uitdaging niet onder voor de buitencategorie toppen van de Tour de France en de Giro d’Italia. Wie zich wat minder in het zweet wil werken, beproeft zijn uithoudingsvermogen in de talloze valleien tussen de bergen, slingerend langs de heldere meren. Of op de Senda del Oso, het Spoor van de Beer. Je fietst dan over een voormalige spoorlijn door de bergen en passeert onderweg talloze tunnels. Pauzeren doe je in de dorpen langs de lijn, zoals Bárzana en Santo Adriano. Of – als je nog wat conditie over hebt – maak je een extra lusje naar het prachtige middeleeuwse dorpje Banduxo. Niet geschikt voor de kids, want het is vooral flink klimmen. Maar het uitzicht is adembenemend! En als je nog een grotere uitdaging zoekt, beklim dan eens een van de reuzen als L'Angliru, La Farrapona of de Lagos de Covadonga.

Zo leer je Asturië kennen

Fietsen is misschien wel een van de beste manieren om een land of regio te leren kennen. Verplaats je in je eigen tempo, ontdek meerdere dorpen en steden, schuif aan op een terras en maak kennis met de gastvrije Asturiërs, die je graag vol trots vertellen over hun regio. Verken de groene valleien, snuif de zilte zeelucht op langs de Costa Verde en sluit je fietsdag af bij een taverna met zeezicht. Het nationale park Picos de Europa is bekend terrein voor de bergbedwingers, het nationaal park Somiedo is misschien wat minder bekend (en minder heftig om per fiets te verkennen). In 2000 kreeg het de status van UNESCO biosfeerreservaat, een categorie natuurgebieden waarvan Asturië er in totaal zeven heeft. Het donkergroene landschap omvat vijf grote valleien, geflankeerd door ruige berghellingen. Rivieren, (gletsjer)meren en traditionele dorpen bepalen het decor. Hier reis je ook naartoe als je een berensafari wilt maken (onder begeleiding) en wilt genieten van het authentieke Spanje.

Pelgrimeren op de fiets

Een van de alternatieve routes naar Santiago de Compostella loopt langs de kust van Asturië. De hele route is vanaf de Spaans- Franse grens tot aan Santiago 676 km lang en gaat pas aan de westkant van Asturië landinwaarts. Het goede nieuws: je hoeft dat niet per se te voet te doen. Pelgrimeren kan ook op de fiets en een groot deel van het traject gaat door Asturië. Er zijn natuurlijk aanbieders van pakketreizen op delen van de Camino del Norte, maar met wat puzzelen kun je ook zelf je trip uitstippelen. Of je nu gaat om tot diepere inzichten te komen, om te genieten van de rust en het fraaie landschap of om te smullen van de heerlijke gerechten uit de streekkeuken; of voor dat allemaal tegelijk: succes verzekerd op deze pelgrimage.

Alles kan!

Een off road adrenaline kick of een familievriendelijke fietsvakantie; een meerdaagse trektocht of een dag stoempen op de meest heftige berghellingen van de Vuelta; genieten van glooiende paden langs verborgen baaien aan de kust of toeren over een voormalige spoorbaan langs traditionele bergdorpen. In Asturië kan het allemaal. Welkom!

 

www.turismoasturias.es

 

Dit artikel verscheen ook in BIKE explorer 2 van 2022. Daarvan vind je hier een online voorproefje.