Afbeelding

vennbahn

Over de Vennbahn rij je op sommige plekken nog langs de oude spoorlijn

 

Vennbahn.eu

5 prachtige fietsroutes door België

Je hoeft niet ver te reizen om prachtige fietsroutes te ontdekken. Ook dicht bij huis kun je genieten van mooie, uitdagende tochten. Deze tochten in België zijn prachtige tochten om je te meten met supersterren, om geschiedenis en cultuur te snuiven, of om gewoon van de natuur en het buiten zijn te genieten. 

Eurovelo 5: Dwars door België

We beginnen even met een winnaar: de Fietsroute van het Jaar 2023. Toen werd het Belgische gedeelte van de internationale route EuroVelo 5 uitgeroepen tot fietsroute van het jaar. De tocht die van de Noordzeekust naar de grens met Luxemburg loopt, werd geroemd om de variatie. Van spiegelgladde fietspaden tot ‘typisch Belgische’ kasseienstroken, bruisende steden als Brussel en Dinant, maar ook genoeg stille plekjes waar je even van de rust kan genieten. 

Hier lees je meer 

Geschiedenis en natuur langs de Vennbahn

In het oosten van het land ligt de Vennbahn. Ooit een industriële spoorlijn, nu een fiets- en wandelroute die zich razendsnel ontwikkelt tot een toeristische hotspot. En terecht. De fietsroute over de Vennbahn is een toegankelijke route die je tegelijkertijd dat gevoel geeft dat je een ‘serieuze’ tocht aan het rijden bent. Voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers is er meer dan genoeg te doen. Behalve dat de route langs historische plaatsen komt,  is de route zelf ook een bijzonder stukje geschiedenis. 

Hier lees je meer 

Fietsen als een prof in het Pajottenland

Het Pajottenland is de thuisbasis van één van de beste wielrenners van dit moment: Remco Evenepoel. Dit deel van België is een prachtige streek, waar je het land misschien wel op z’n mooist leert kennen. Een glooiend landschap, dat soms ook wel het ‘Toscane van de Lage Landen’ wordt genoemd. Hier kan je fietsen over prachtige – en vaak rustige – landweggetjes tussen weides waar de echte Belgische trekpaarden grazen. Afstappen kan bij een van de vele gezellige cafés, waar het kriek- en geuzebier klaarstaat en waar de wielergeschiedenis – koersgeschiedenis eigenlijk - op je af komt. En met een beetje geluk kom je de grootmeester van het wielrennen zelf tegen, want Remco Evenepoel woont nog steeds in zijn geboortestreek. 

Meer weten? In Bike explorer 3 van 2022 verkenden we de route R.EV1703, vernoemd naar de renner zelf – en de postcode van zijn geboortedorp. 

Langs de Schelde

We kennen de rivier de Schelde natuurlijk van de grote Zeeuwse wateren en de kades in Antwerpen, maar de Schelde is veel meer dan dat. Langs de oevers liggen bijzondere kastelen en prachtige natuur. Via het netwerk ‘Kastelen van de Schelde’ kun je die bijzondere historische plekken en natuur ontdekken.

Hier lees je meer 

Berg- en Neteroute

De Berg- en Neteroute voert je langs de zes deelgemeenten van Heist-op-den-Berg. De vallei van de Grote Nete en de Heistse Berg zijn de rode draad tijdens het parcours. Kastelen, historische gebouwen en ontelbare kapelletjes, groendomeinen, rivieren en beekjes liggen verspreid in het veelzijdige landschap. Na de inspanning volgt de ontspanning: laat de bourgondische keuken van de Kempenaar je innerlijke mens verwennen.

Meer weten? In Bike explorer 2 van 2022 gingen we op de pedalen door de Zuiderkempen.