4 keer fietsen op Noord-Beveland

Noord Beveland is verkozen tot beste fietsgemeente van het jaar 2024. Met goede fietspaden en duidelijke wegwijzers kun je er als forens veilig met je fiets op pad, maar ook als recreatieve fietser is het er goed toeven. 

Fietsen in Zeeland is altijd fietsen met de zeewind in je haren. Dat kan een flinke aanslag op je beenspieren zijn, maar daartegenover staat dat Zeeland van alle Nederlandse provincies de meeste zonuren heeft. Anders gezegd: hier fiets je wel met je gezicht in het zonnetje! Vanaf de zeedijken heb je een prachtig uitzicht over de Zeeuwse wateren en de weidse polders en in zowel de vele plaatsjes als in de duingebieden zijn vaak volop plekken te vinden waar je even kan pauzeren. Denk je bij Zeeland aan lange, rechte polderwegen? Dan heb je het mis! Ook met de gravel- of mountainbike kun je op pad!  

Twee rondjes Noord-Beveland

We beginnen met een rondje Noord-Beveland. Een ronde van iets meer dan 55 kilometer die je langs de kusten van de Oosterschelde en Veerse meer voert. Je fietst vooral verhard, vaak over of aan de voet van de dijken. Zo heb je vaak weidse uitzichten over het water, de polders, of allebei. Delen van de route zijn zeker aantrekkelijk voor wie even flink snelheid wil maken, maar als je het rustig aan wil doen, is er ook voldoende te zien. Hier en daar vind je kunstwerken langs de route en bij eb zijn in de Oosterschelde  veel vogels te zien. Ook fiets je langs een van de schoonste stranden van Nederland. Een ideale pauzeplek op een warme zomerdag!

Hier vind je de GPXfile en een kaart https://www.komoot.com/nl-nl/smarttour/13489568 

Is 55 kilometer je iets te veel of staat de wind net iets te hard tegen? Dan is deze kortere variant van ongeveer 37 kilometer ook een goede optie. Hierbij volg je niet helemaal de dijk, maar steek je het eiland over tussen Wissenkerke en Kamperland, waarna je vanuit Kamperland in de richting van Geerdijk gaat. Maar juist daardoor krijg je een prachtig beeld van alles wat het eiland te bieden heeft. 

Hier vind je de GPXfile en een kaart 

Mountainbiken op Noord-Beveland

De Zeeuwse polders lijken niet bepaald hét terrein voor een mountainbiketocht. Maar wie genoegen neemt met wat stukken over asfalt of gravel, kan met de mountainbike hier toch nog een paar leuke singletracks meepakken. Mountainbikenetwerk Noord-Beveland heeft namelijk drie routes over het eiland uitgezet. De drie routes hebben elk een eigen kleurtje: rood, blauw en groen, maar die routes zijn uiteraard ook naar hartenlust te combineren. De routes zijn afwisselend singletrack, maar voeren je ook over verharde wegen. Hou je van een beetje ‘spelen’ met je mountainbike? Dan is de blauwe route waarschijnlijk het leukst voor je. Langs het traject door het Spuibos bij Kamperland, ligt het Mick en Tim van Dijke Skillspark, dat in 2023 door de twee profrenners van wielerploeg Visma-Leas a bike geopend werd. Hier vind je vlonders, een wallride en stammenpaden waar je je MTB-skills even op kan aanscherpen. 

Hier vind je de GPXfile en een kaart 

Veelzijdig gravellen

Kun je niet kiezen tussen een snelle tourrit en lekker offroad tekeergaan? Kies dan voor een route die van alles wat combineert: een beetje over de verharde zeedijken, een paar kilometer door het glooiende duinlandschap en dan weer over de singletrails van de route hierboven. Dat is misschien wel de beste samenvatting van een graveltocht over Noord-Beveland. Wie durft zou zelfs de jumps en wallrides in het skillspark kunnen proberen! 

Hier vind je de GPXfile en een kaart