Afbeelding

Fietsen noord beveland

Over de dijken van Noord-Beveland en de Zeelandbrug 

Yiannos Karavias

Noord-Beveland is fietsgemeente van 2024!

De Zeeuwse gemeente Noord-Beveland is de beste fietsgemeente van Nederland, dat werd bekend gemaakt tijdens het Nederlandse Fietscongres op 6 juni 2024. De uitslag volgt op een enquête waar 46.000 fietsers aan meededen. 

Volgens de deelnemers aan de enquête is de algehele kwaliteit van de fietsinfrastructuur op het Zeeuwse eiland prima in orde. Goede brede fietsstroken met duidelijke bewegwijzering en weinig plekken waar je als fietser (snel) in conflict komt met andere soorten verkeer. Daar profiteren zowel recreatieve fietsers als forenzen van. Wel heeft de gemeente volgens de respondenten een belangrijk nadeel: de wind. 

Andere goede fietsgemeentes

Noord-Beveland kwam niet alleen overall als beste uit de bus, maar sleepte ook de prijs voor ‘Beste kleine gemeente’ in de wacht. Andere winnaars waren Zoetermeer (Beste grote gemeente), Kampen, (Beste middelgrote gemeente) en Texel (Snelste stijger). 

De verkiezing van de beste fietsgemeente van Nederland

De Fietsersbond houdt elke twee jaar een enquête om te bepalen welke gemeente de beste fietsgemeente van Nederland is. In de enquête komen uiteraard zaken zoals de kwaliteit van de infrastructuur aan bod. Is een fietspad goed en duidelijk aangelegd? Sta je lang te wachten voor eventuele verkeerslichten? Maar net zo belangrijk zijn zaken de beleving. Kun je veilig en ontspannen fietsen? Meer informatie over de enquete vind je op de site van de Fietsersbond.

In Bike explorer 2 van 2024 reden we de Zeeuwse Wind route en trotseerden de wind op de dammen en dijken op Noord Beveland.