Deze fietsaccessoires maken je rit comfortabeler en stijlvoller

In principe kun je met een goede tas en een goede fiets prima op fietsvakantie. Maar om echt comfortabel op pad te gaan, heb je wel wat meer nodig. Wat allemaal?

Goede sloten

Veel luxe toer- en stadsfietsen worden geleverd met minimaal één slot, maar om je fiets goed vast te zetten, heb je er eigenlijk twee nodig. Wat voor slot je precies nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van het type fiets en het soort tochten dat je maakt. Tijdens snelle ritten op een lichte carbon racefiets zit een zwaar kettingslot alleen maar in de weg, en meestal laat je je fiets niet lang staan én kun je je fiets, ook tijdens een pauze, redelijk goed in het oog houden. Maar een e-bike die je ook gebruikt om de boodschappen te doen, kun je maar beter goed vastzetten bij de supermarkt. Dan is zo’n zwaar kettingslot juist wél een goed idee. Tijdens zulke ritjes gooi je zo’n zwaar slot toch makkelijk in een fietstas of op je bagagedrager. Kies voor sloten met goede keurmerken als je een fietsslot gaat kopen.

Fietstassen

Over fietstassen gesproken: als je een langere tocht gaat maken, zijn die natuurlijk ook onmisbaar. In theorie zou je natuurlijk een rugzak kunnen gebruiken, maar dat is eigenlijk een echte last resort als het op fietsvakanties aankomt. Al was het maar omdat je na verloop van tijd verschrikkelijk gaat zweten op je rug. Geen pretje als je nog tientallen kilometers voor de boeg hebt. Daarnaast verdeel je met fietstassen het gewicht van je bagage evenwichtiger over je fiets. Ook dat rijdt veel comfortabeler.

Let, als je op zoek gaat naar nieuwe fietstassen, goed op de manier waarop je de tassen aan je fiets bevestigt. Niet elke bagagedrager is geschikt voor elk systeem. Kijk ook even naar de afmetingen van de fietstassen. Ben je bijvoorbeeld bezig met een jongensfiets kopen om met het hele gezin op fietsvakantie te gaan, dan moeten de fietstassen natuurlijk wel op die fiets passen. 

Overigens hoeven fietstassen lang niet altijd meer die grote zakken te zijn die links en rechts van je fiets hangen. Er bestaan allerlei minimalistische designs, die makkelijk in of aan je frame passen. Zeker als lichtgewicht bikepacker is dat helemaal geen gek idee.

Verlichting

De tijd dat er een dynamo met lampjes op elke fiets zat, is voorbij. Bij veel fietsen, vooral sportfietsen, moet je die nog kopen. Er zijn gelukkig allerlei soorten verlichting beschikbaar, in alle denkbare lichtsterktes. Ook dat kan fijn zijn tijdens fietsvakanties, zeker in het buitenland. Op veel plekken is het aan te raden om ook overdag lichten aan te zetten, zodat je net wat meer opvalt op plekken waar het overige verkeer iets minder aan fietsers gewend is dan in Nederland. Wel zo veilig.

Fietsbril

Een fietsbril is echt niet alleen maar voor wielrenners. Ook tijdens meer rustige ritten kan een fietsbril goed van pas komen. Een goede fietsbril voorkomt dat je iets in je oog krijgt – van vliegjes tot opspattende steentjes. Ook dat is veiligheid. Maar een goede fietsbril met enigszins getinte glazen zorgt er ook voor dat je een betere blik op de weg hebt. Fietsbrillen zijn er ook in alle soorten en maten. Van hippe sportieve modellen die niet misstaan in het peloton van de Tour de France, tot veel eenvoudigere modellen. Zo is er altijd een die bij jou past – bij je fietstocht, maar ook bij jouw looks.

Fietskleding

Als Nederlanders zijn we heel erg gewend om gewoon ‘zomaar’ op de fiets te stappen, in onze gewone kleren. Maar voor langere fietstochten is fietskleding wel zo comfortabel. Denk aan zaken als fietsbroeken en technische shirts die vocht afdrijven. Daardoor krijg je minder snel last van zadelpijn, schuurplekken en kleding die aan je lijf plakt door het zweet. Ook dat is comfortabel. En fietskleding is er natuurlijk in alle soorten en maten. Van kleding met de opdruk van professionele wielerploegen, tot kleding waardoor het helemaal niet opvalt dat je in een ‘wielertenue’ rondfietst.