Afbeelding
Toeren door de stad: Utrecht in muurschilderingen
Op een stedentrip in het buitenland doen veel mensen het regelmatig, een fiets huren en een stadstour maken. Ik ook, in Berlijn, Wenen en Londen. Maar ik hoor zelden iemand die in eigen land, laat staan in eigen stad, een stadstour maakt. Waarom eigenlijk niet?
Tekst en foto’s: Willemijn Wiecher
Ik leg deze vraag voor aan mijn fietsmaatje, waarmee ik regelmatig een middagje kilometers maak. Hij weet het ook niet en dus besluiten we deze woensdagmiddag Utrecht in te trekken. Een collega had me verteld dat hij tijdens een wielrentocht ook diverse muurschilderingen in Utrecht had aangedaan. We pakken onze komoot-app erbij om een eigen route te zoeken langs de muurschilderingen van Utrecht.
Plannen maken
In de app kiezen we eerst ons fietstype. We laten de mountainbike-, bikepack-, wielren- en gravelbikeroutes links liggen en kiezen de toerfietsroutes in Utrecht. Dat levert meer dan vierhonderd verschillende routes op. Gelukkig kunnen we met filters snel de mogelijkheden terugbrengen, zoals: tijdsduur, moeilijkheidsgraad en soort weg. We houden veel interessante routes door de stad of net buiten de stad over. Maar we vinden niet zo snel een specifieke route langs de muurschilderingen. Dus gaan we zelf plannen.
Het plannen van een route in komoot kan je het beste op je computer doen. De eerste keer kan het een beetje ingewikkeld overkomen. Maar ook hiervoor geldt, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Voor onze route kijk ik of er de muurschilderingen op de kaart door andere komoot-gebruikers als highlight aangemerkt zijn. En ik heb een paar losse locaties die ik handmatig in mijn routekaart aangeef. We hebben al erg veel lol met het plannen, er is veel keus en we willen natuurlijk ook door de mooie stukken van de stad rijden.
Op weg
We starten vanaf de grootste fietsenstalling ter wereld bij Station Utrecht Centraal, want ik en mijn fiets komen met de trein aan. Ik had overigens ook een OV-fiets kunnen huren. ‘De Slapende Mars’ naar een schilderij van de Nederlandse schilder Hendrick ter Brugghen (1629), is de eerste muurschildering die we tegenkomen, geschilderd door de kunstenaars van de Strakke Hand. Zij hebben meer schilderingen in de stad gemaakt, die we nog gaan tegenkomen. Zoals op een flatgebouw in Kanaleneiland ‘De Luitspeler’ van Dirck van Baburen (1622) en ‘Herderin met de Duiven’ op het Diakonessenhuis van Gerard van Honthorst (1625).
We fietsen naar Kanaleneiland en komen langs Molen de Ster. Bij deze achttiende-eeuwse molen kun je leuk zitten. Maar wij zijn net begonnen en gaan door. Ik volg de route op de kaart op mijn telefoon, mijn fietsgenoot gebruikt alleen de spraaknavigatie van de app. Beiden werken prima, het is wat je zelf het fijnst vindt.
We passeren een van de muurschilderingen van Utrechtse wetenschappers, de natuurkundige Leonard Ornstein (1880-1941). Deze serie schilderingen, onder de naam Utrechtse muurformules, wordt nog steeds uitgebreid. Er zijn er nu vijf werken te vinden in Utrecht. We stuiten ook op een geheel nieuwe muurschildering op de gevel van het St. Bonifatiuscollege. Op 3 september is deze schildering, gemaakt door Munir de Vries met behulp van leerlingen ter ere van het 100-jarge bestaan, officieel onthuld.
Fietsen én genieten
Bij het Wilhelminapark nemen we een ijsje bij Van de Vorst IJs, een biologische ijssalon op een bijzondere plek. In het pand ernaast was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Kindjeshaven gevestigd, een kindertehuis van waaruit Joodse kinderen in veiligheid gebracht werden.
Via Overvecht komen we in de buurt waar ik ooit gewoond heb, een omweg langs het oude huis is een must! Gelukkig past komoot de route gewoon aan en zijn we na deze kleine omweg zo weer op de oorspronkelijke route. Met een extra muurschildering ‘De Kruidentuin’ die deze kleine omweg ons opleverde. In de app past de route zich overigens ook aan als je per ongeluk verkeerd fietst, dat is erg handig!
Na ‘De Boekenkast’ van kunstenaar JanIsDeMan en muurschildering van de vrouw van Pyke Koch door de Strakke Hand, zijn we weer in hartje Utrecht en is het station vlakbij. We hebben lang niet alle muurschilderingen gezien. We hebben er al pratend zelfs een paar gemist, maar we zijn ook weer langs nieuwe schilderingen gefietst. En er zijn er veel meer in de stad te vinden, wie weet voor een volgende keer. Want dat is nu net het leuke van een stadsfietstocht, elk rondje kan je weer net anders plannen in de app, er is altijd genoeg te zien.
Tip:
Gebruik je de routekaart op je telefoon, vergeet dan niet een telefoonhouder op je stuur te zetten, zeker als je een OV-fiets huurt. Ik weet uit ervaring dat de boetes voor fietsen met een telefoon in je hand schrikbarend hoog zijn…
In de komoot-app kan je ook zoeken naar horeca onderweg, of een parkeerplaats of openbaarvervoer locatie als startpunt. Lees hier meer over de tours plannen op de website:
Route-informatie
Bekijk de genoemde route in komoot en sla hem op vooals je zelf in de buurt bent!