Afbeelding
Fietsen langs rivieren is ook genieten uitzichten, zoals dit prachtige uitzicht over de Waal bij Nijmegen.
Photo by Lucas van Oort on Unsplash
5 mooie fietsroutes langs Nederlandse rivieren
‘Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door eindeloos laagland gaan.’ Deze beroemde zin van Hendrik Marsman is niet voor niets één van de bekendste regels uit de Nederlandse literatuur- en poëziegeschiedenis. Want… er zit een grote kern van waarheid in. Nederland is een rivierenland. Op deze vijf fietstochten kun je genieten van die eindeloze rivieren en ijle populieren, maar ook van kronkelende weggetjes en bijzondere stille plekken.
Rivieren bepalen voor een groot deel het Nederlandse landschap. Maar dat niet alleen: ook in cultureel opzicht zijn we sterk verbonden met deze waterwegen. Fietsend lans de oevers van de rivieren geniet je niet alleen van het uitzicht over uitgestrekte uiterwaarden, maar ook oude steden en dorpen, kastelen en forten. Er valt dus heel veel te ontdekken!
De Limesroute
We beginnen met een stukje geschiedenis: die van de Romeinen om precies te zijn. Het huidige Nederland werd tweeduizend jaar geleden doormidden gesneden door de noordgrens van het Romeinse Rijk. Die grens volgde de oevers van de Rijn. Dat wil zeggen: de oevers van de toenmalige Rijn, die tegenwoordig vooral bekend staat als de Oude Rijn. Langs de oevers stonden wachttorens en forten vanuit waar de grens bewaakt werd. Vandaag de dag zijn er nog heel wat sporen van die grens terug te vinden, die je fietsend kan ontdekken. De route loopt van Katwijk naar Nijmegen, of andersom.
De Maasroute
De Maasroute is eigenlijk onderdeel van de internationale route EuroVelo 19, die bij de bron van de Maas in Frankrijk begint. Maar je kan natuurlijk ook een deel van het traject fietsen. Het interessante aan de Maas is natuurlijk dat die, zeker in Nederland, door een erg gevarieerd landschap loopt. Van de Zuid-Limburgse heuvels tot oude vestingstadjes en lange dijken. Met als afsluiting een bijzondere mix tussen stad, natuur en (zware) industrie als je bij Rotterdam de kust nadert. Een mooi uitdagend traject, waarop je Nederland van een unieke kant kan bekijken.
De Lingeroute
Bij het Nederlandse Rivierenland denk je al snel aan fruitboomgaarden en de hoge dijken langs de grote rivieren. Maar behalve die grote rivieren wordt het Rivierenland natuurlijk ook doorkruist door een aantal kleinere rivieren. De Linge is er een van en het stuk tussen Geldermalsen en Gorinchem is waarschijnlijk het mooiste deel. De Linge kronkelt hier door een landschap dat uitstekend bij de woorden van Marsman past. Over de dijken fiets je van dijkdorpje naar dijkdorpje, tussen oude grienden (rietlanden) en landgoederen zoals Mariënwaerdt. Halverwege de route passeer je vestingstad Gorinchem, waar de Linge in de Merwede uitmondt; een mooie plek voor een pauze. Daarna gaat het over de andere oever van de Linge weer richting Geldermalsen.
Vechtdalroute
De Overijsselse Vecht is een soms wat onbekende parel in het Nederlandse landschap. Deze rivier, die van het Duitse Münsterland naar Zwolle stroomt, is echter met recht een fietstocht waard. Al was het maar om de drie verschillende streken waar je doorheen fietst: het Vechtdal, Graafschap Bentheim en het Münsterland. Daarmee is dit een echte grensoverschrijdende route. Die verschillende streken, met ieder hun eigen geschiedenis en (lokale) cultuur, maken van deze route als het ware een openluchtmuseum waar je dagenlang fietsplezier kan hebben. Die status van openluchtmuseum wordt op delen van de route trouwens letterlijk. Een deel van deze route overlapt namelijk met de Kunstroute, waardoor je onderweg heel wat bijzondere kunstwerken tegenkomt.
Fietsroute Kromme Rijn
Niet alle routes langs rivieren hoeven dagenlang te zijn. De Kromme Rijn Fietsroute is met 51 kilometer juist een mooie route waarbij je de loop van een rivier in één dag kan ontdekken. Ontdekken kan je hier zeker, want de loop van de Kromme Rijn is een bijzonder stukje van Nederland. In een ronde fiets je van Wijk bij Duurstede richting Utrecht en weer terug. Onderweg kijk je je ogen uit. Bij Wijk bij Duurstede vind je sporen van de Vikingen, bij Vechten, vlak bij Bunnik kom je de resten van een Romeins fort én een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tegen en de stad Utrecht is natuurlijk ook altijd gezellig, maar ook druk. Rust vind je juist tussen de uitgestrekte boomgaarden waar ook de omgeving van de Kromme Rijn bekend om is.