Zomerse fietstocht? Smeer je in!

Als fietser ken je het wel: na een flinke dag fietsen voel je de huid op je wangen en neus trekken en de huid op je armen tintelt een beetje. Kortom: verbrand. Fietsend verbrand je soms razendsnel, veel sneller en meer dan je in de gaten hebt. Daarom is veel smeren met zonnebrandcrème een must. Maar waar moet je op letten?

Eerst nog even over verbranden. Vaak lijkt het alsof dat op de fiets sneller gaat dan in andere situaties, maar daar zijn geen aanwijzingen voor, behalve dan dat je fietsend natuurlijk relatief veel tijd buiten doorbrengt, en dus meer tijd in de zon zit. Hoewel een verbrande huid niet veroorzaakt wordt door de warmte, maar door de Uv-straling van de zon, kan het wel zo zijn dat je fietsend minder snel in de gaten hebt dat je verbrandt. Door de wind langs je huid, blijft je huid lang koeler aanvoelen. Een groot verschil met wat er gebeurt als je op een zonovergoten strand ligt te bakken. Maar toch is de snelheid waarmee je verbrandt niet afhankelijk van de temperatuur, maar van een aantal andere factoren, zoals je huidtype en de zonkracht. 

Huidtypes

Je huidtype bepaalt voor een belangrijk deel hoe snel je verbrand. Niet elke huid is hetzelfde en sommige types zijn gevoeliger voor UV-straling dan andere types. Hoe sterk die UV-straling is, wordt weer bepaald aan de hand van de zonkracht. Dat is – heel simpel gezegd- de kracht waarmee UV-straling het aardoppervlak bereikt. De combinatie tussen die twee factoren bepaalt ook welke beschermingsfactor voor jou het beste is. KWF-kankerbestrijding heeft hier een goed overzicht van de belangrijkste huidtypes en welke beschermingsfactor daarbij past [link naar https://www.kwf.nl/sites/default/files/2022-11/zonnebord-huidtypes-2022.pdf]. Een derde factor die je in je overwegingen mee kan nemen is de omgeving. Rij je op hoogte door de bergen, of veel langs water, dan vang je meer UV-straling op dan wanneer je vooral door bossen fietst. 

Insmeren en zweten

Als fietser denk je natuurlijk aan meer dan alleen de beschermingsfactor. Fietsend, zeker tijdens een warme dag, werk je je letterlijk en figuurlijk in het zweet en daardoor wordt het beschermende effect van je zonnebrandcrème al snel kleiner. Dat kan je natuurlijk oplossen door vaak te smeren, maar het is effectiever om een zonnebrandcrème voor sporters te kopen. Die blijven effectief, ook als je veel zweet. Nog een voordeel van zulke zonnebrandcrème is dat je ook minder last krijgt van zonnebrandcrème die van je gezicht afloopt en in je ogen terechtkomt. 
Dat wil overigens niet zeggen dat één keer smeren voldoende is. Regelmatig opnieuw insmeren is helemaal geen gek idee. Dan weet je zeker dat je goed beschermd bent. 

Wanneer moet je smeren?

Smeren als je al op de fiets zit, is te laat. Smeer je voor vertrek goed in. Met ‘voor vertrek’ bedoelen we dan niet het laatste moment voordat je op de fiets stapt, maar iets ruimer van tevoren, een half uurtje ongeveer. Dan kan de zonnebrandcrème goed intrekken. Dat zorgt er niet alleen voor dat je beter beschermd bent, maar ook dat alles wat minder plakkerig is. En dat betekent weer dat stof en ander vuil wat minder blijft plakken. 
Wanneer je weer moet insmeren, hangt van een aantal zaken af: van het type zonnebrandcrème dat je gebruikt, tot hoe veel je transpireert. Als je tussendoor een frisse duik in een meertje hebt genomen, is opnieuw insmeren sowieso een verstandig idee. 

Andere tips om te voorkomen dat je verbrand

Vergeet je lippen niet! Ook die verbranden, maar dat los je niet op met zonnebrandcrème. Een goede lippenbalsem wel, die moet je dus ook niet vergeten!

Goed plannen! ’s Middags als de zon het hoogst aan de hemel staat, verbrand je uiteraard het snelste. Aangezien het dan ook het warmst is, is dit een goed moment om even af te stappen en in de schaduw van een welverdiende pauze te genieten. Vertrek vroeg, zodat je voor die tijd al heel wat kilometers hebt afgelegd, en rij na je pauze nog een stuk door. 

Zorg ervoor dat kwetsbare delen van je lichaam, die veel zon pakken, bedekt blijven. Rondfietsen en een klein hemdje is lekker luchtig, zeker als het warm is, maar al die onbedekte huid verbrandt wel erg snel. Goede kleding voor warm weer is beter.