Afbeelding

's nachts mountainbiken

's Nachts het donkere bos in, klinkt spannend, maar mag het ook?

In het donker op pad door het bos, mag dat?

De dagen worden korter: wie na het werk nog snel even de mountainbike wil pakken, rijdt al snel het donker in. Maar… mag dat wel?

Mountainbiken in het donker, dat klinkt als een bijna magische ervaring. Een trail die je op je duimpje kent, wordt opeens een ware uitdaging. In het licht van je koplamp is elke bocht en elke boomwortel anders, en al die lichtjes die als witte en rode vuurvliegjes tussen de bomen doorschieten, zijn natuurlijk een prachtig gezicht. Zo in het donker worden al je zintuigen tot het uiterste gedreven en daar word je volgens sommige blogs écht een betere mountainbiker van. 

Verstoord wild

Maar op veel plekken is het simpelweg verboden. En dat is niet zo gek ook. Je bent namelijk niet de enige in het bos. Wie vaker door de avondschemer fietst, weet dat je aan het begin van de avond de meeste kans hebt om wilde dieren tegen te komen. In de schemering worden herten, zwijnen en andere dieren actiever. Niet alleen omdat ze overdag lekker liggen te slapen, maar juist omdat ’s avonds de meeste mensen vertrokken zijn. Veel dieren hebben hun ritme aangepast aan ons menselijke ritme en kiezen de rustigere avonduren uit om ongestoord op pad te gaan, te eten, of een partner op te zoeken. Als je juist op die momenten met je felverlichte mountainbike langs komt zoeven, verstoor je de dieren nog erger dan normaal. 

Boetes!

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar vaak blijft het er niet bij. Een geschrokken dier, doet vaak rare dingen. Loopt jouw mountainbiketrail vlak langs een weg? Dan is de kans groot dat het dier dat je liet schrikken, de weg op rent en daar een ongeluk veroorzaakt. Vandaar je, als je ’s nachts het bos in gaat waar dat niet mag, een flinke boete kan krijgen. En er wordt wel degelijk gehandhaafd. 

Maar niet alleen de boetes die boswachters mogen uitdelen zijn een reden om je aan hun regels te houden. De boswachters zijn vaak ook nauw verbonden met de eigenaren van het gebied waar je mountainbikeroute doorheen loopt. Zij stellen de routes open voor mountainbikers, maar zouden ze dus ook weer kunnen sluiten. Bijvoorbeeld als het aantal meldingen van overlast té groot wordt. Zoiets is al gebeurd in Nederland, met de paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Ooit waren er verspreid over Nederland aangewezen plekjes waar je kon ‘wildkamperen’. Maar na talloze meldingen van overlast zijn die plekken tijdens de coronacrisis definitief gesloten. 

Wat mag er wel?

Mag je dan helemaal niet mountainbiken in het donker? Dat nou ook weer niet. Zo nu en dan zijn er nightrides. Georganiseerde evenementen waarbij je in het donker in een groep erop uit kan trekken. Wanneer er een nightride is, kun je zien op een toertochtenkalender. Zo nu en dan zijn er ook nachtelijke fietsexcursies met de boswachter. 

Wat ook kan: niet de bospaden in, maar op de grotere fietspaden blijven. Veel natuurgebieden in Nederland zijn doorsneden door wegen die wél toegankelijk zijn na zonsondergang. Vaak liggen er fietspaden naast, waar je als fietser zonder problemen mag komen en waar je in het donker ook nog veilig van het autoverkeer gescheiden bent. Toegegeven, je fietst niet écht door de bossen, maar veel van die wegen zijn ’s avonds donker en stil genoeg om toch een beetje dat bos-gevoel te ervaren.