Afbeelding

fietsen bevrijdingsroute

Pixabay

Fietsen in het spoor van de bevrijding

Op 5 mei wordt in Nederland gevierd dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Met deze fietsroutes kun je fietsend je verdiepen in de strijd van toen, herdenken, of gewoon bevrijdingsdag vieren! 

Spoor van de Vrijheid

De bevrijding van West-Europa begon op 6 juni 1944. Toen landden duizenden geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. Vanaf daar trokken ze vechtend verder Europa in en bevrijdden Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland, waar in Wageningen de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland werd getekend. Ter nagedachtenis daaraan is een grote route door Europa uitgezet, het Spoor van de Vrijheid. Een samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder de Europafietsers, heeft van die route ook een fietsroute uitgezet. Via die route volg je in drie a vier weken fietsen de route van Utah Beach in Normandië, waar een groot deel van de Amerikanen aan land kwam, tot Wageningen. Bij de route hoort een app en een boek met veel informatie over alles wat zich langs de route heeft afgespeeld. Wie aantoonbaar het hele traject heeft gefietst, kan in Wageningen een herinneringsspeldje aanvragen. 

Meer weten?

Drie bevrijdingsroutes van Fietsroutenetwerk

Het Nederlandse Fietsroutenetwerk.nl heeft drie themaroutes rondom de bevrijding van Nederland uitgezet in drie regio’s waar fel voor de bevrijding van Nederland gevochten is. Bij Mook en Gennep, rondom Arnhem en Wageningen en in Zeeland bij Goed fiets je over de slagvelden waar in 1944 en 1945 de geallieerden de Duitsers uit Nederland probeerden te verdrijven tijdens beroemde slagen, zoals Operation Market Garden en de Slag om de Schelde. 

Meer weten?

Bevrijdingsroute Zuid Limburg

De eerste Nederlandse dorpen die werden bevrijd, waren de Zuid-limburgse dorpen Eijsden, Mesch, Mheer en Noorbeek, waar op 12 september 1944 de Nederlandse vlag weer uit kon. In deze 91 kilometer lange route kom je natuurlijk door die dorpen, maar ook langs de grote Amerikaanse oorlogsbegraafplaats bij Margraten en het oorlogsmuseum bij Beek.

Meer weten?

Atlantikwall-route Den Haag

Om te voorkomen dat de Geallieerden vanuit Engeland Europa zouden aanvallen, bouwden de Duitsers langs de kust een enorme verdedigingslinie. De Atlantikwall. Bij Den Haag kun je daar nog veel resten van zien. In de duinen rondom de Hofstad staan nog altijd bunkers, versperringen en andere resten uit de oorlog, die rondom de ‘vesting’ Den Haag nog net ietsje uitgebreider waren dan op veel andere plekken. De Atlantikwall-fietsroute voert je langs al die plekken, tussen Kijkduin en het Oostduinpark. Je rijdt door de duinen, maar ook dwars door de stad, waar een verrassend groot aantal verdedigingswerken nog altijd in de stad ligt. 

Meer weten?

Tip: als je de 41 kilometer lange route niet lang genoeg vindt, kan je op eigen gelegenheid verder fietsen richting Katwijk. In de duinen tussen Den Haag, Wassenaar en Katwijk vind je veel meer overblijfselen van de Atlantikwall, waaronder als boerenschuur ‘vermomde’ bunkers bij de voormalige Vliegbasis Valkenburg. 

Freedom Ride

Dit evenement is voor de fietsers die wat meer van wielrennen houden. Het evenement, dat een initiatief is van de Lotto-Jumbo wielerploeg en Stichting Waardering Erkenning Politie, is een bevrijdingsfestival op de racefiets. Je kan je inschrijven voor een toertocht en normaliter ook een pelotonstocht. Onderweg kom je langs diverse oorlogsmonumenten en is er een korte ceremonie om stil te staan bij bevrijdingsdag. En uiteraard is er de kans om even een praatje te maken met de ploegleden. De editie van 2021 vindt door de coronamaatregelen niet plaats rondom bevrijdingsdag, maar is uitgesteld naar juli 2021. Let op, je moet je wel inschrijven en daar zijn kosten aan verbonden. 

Meer informatie