Afbeelding

dropper post

Vooral op technische mountainbikes zitten dropper-posts

Unsplash

Wat is een dropper-post?

Ophef in de wielerwereld nadat de Sloveense wielrenner Mohoric er tijdens de wedstrijd Milaan-San Remo na een wel heel erg snelle afdaling met de winst vandoor ging. Een handige dropper-post had de snelle afdaling mogelijk gemaakt. Maar wat is het, en wat heb je aan een dropper-post? 

Een dropper-post is eigenlijk helemaal niet onbekend. Volgens de wedstrijdregels van de UCI is het een legaal onderdeel van een fiets en in het mountainbiken zijn dropper-posts de normaalste zaak van de wereld. 
Een dropper-post is een zadelpen die snel in hoogte versteld kan worden, vaak met een simpel knopje op het stuur, zodat je niet hoeft af te stappen. Daardoor kan je fietsend, snel de hoogte van je zadel aanpassen. Qua bediening moet je eigenlijk denken aan het in hoogte verstellen van een bureaustoel. Druk je op het knopje en oefen je druk uit op het zadel, dan zakt het zadel. Kom je uit het zadel en druk je op het knopje? Dan komt het zadel omhoog.

De voordelen van een dropper-post

Klinkt leuk, maar wat heb je eraan? Zoals gezegd is de dropper-post bij veel fanatieke mountainbikers al lang geen onbekende meer. Een dropper-post komt namelijk van pas bij tochten waarbij je veel en snél moet klimmen én dalen. Door je zadel omhoog of omlaag te brengen, kun je je zwaartepunt ook wat lager brengen. Daardoor zit je in bochtige afdalingen stabieler op de fiets. En spring of 'stuiter' je over obstakels, zoals boomstammen, dan kan je achterwiel moeiteloos omhoog komen zonder dat je zadel met een klap tegen je achterste komt, of je zelfs voorover over je stuur duwt.

Ook op het vlakke maken mountainbikers soms gebruik van een dropper-post. Op bochtige singletrails kan het fijn zijn om je zadel een klein beetje te laten zakken, zodat je makkelijker uit je zadel kan komen en met de flow van de trail mee kan bewegen. En kom je op een lang recht stuk, of op een klim? Dan staat je zadel in een oogwenk weer hoog genoeg om goed door te kunnen trappen. 

Handig als je weet wat je doet

Handig? Jazeker, als je weet wat je ermee doet en kan. En dan hebben we het niet eens zozeer over het fietsen met een dropper-post, maar over het onderhoud. Wie zelf regelmatig aan zijn fiets sleutelt, weet dat bewegende onderdelen soms veel onderhoud nodig hebben. En met zo’n dropper-post heb je er wéér een bewegend onderdeel bij. Dat betekent dus veel meer onderhoud. Daarmee kun je je afvragen of het voor de gewone recreatieve fietser de moeite waard is om zo veel tijd, energie (en bijkomende kosten) te steken in een dropper-post. Niet in de laatste plaats omdat (goede) dropper-posts niet goedkoop zijn. 

Maar neem je genoegen met meer kosten en wat extra onderhoud? Dan kan zo’n dropper-post een waardevolle toevoeging zijn, vooral op je mountainbike. Snel afwisselen tussen een hoog en laag zadel, kan je MTB-tocht een stuk leuker maken.

Dit filmpje laat alle mogelijkheden van een dropper-post voor mountainbikers nog eens uit.