Afbeelding

watertappunten fietsroutes

Op warme dagen verbruik je heel wat water. Waar kan je je bidon weer vullen?

Waar kun je je bidon bijvullen?

In deze warme periode is goed drinken tijdens je fietstochten een absolute must. Maar in de meeste bidons gaat slechts driekwart liter water, of als je een grote hebt misschien een hele liter. Dat is snel op. Waar kun je dan je bidon bijvullen?

Tijdens een fietstocht kun je flink wat vocht verliezen. Als je bij écht tropisch weer flink doortrapt, verdamp je al snel een liter vocht per uur. Tijdens een flink warme tocht heb je dus veel meer vocht nodig dan er in die twee bidons die op je fiets zitten mee kan. Bijvullen dus. 

Watertappunten in Nederland en België

Gelukkig kan dat op steeds meer plekken. De tijd dat je met je lege bidon een café binnen stapte en aan de bar vroeg of je kon bijvullen, is voorbij. Op steeds meer plekken vind je (’s zomers) openbare watertappunten waar je gratis je bidon kan bijvullen met schoon en fris drinkwater. Van treinstations tot marktpleinen en van schoolpleinen tot parken, inmiddels staan er verspreid over Nederland meer dan 1900 watertappunten. Handig, zeker als het (erg) warm is!

Op drinkwaterkaart.nl kun je een algemene overzichtskaart vinden met alle plekken waar je je bidons bij kan vullen. Maar het kan handiger: je kan namelijk ook een GPX downloaden met de locatie van alle punten. Ook handig is deze kaart waarop de locatie van de watertappunten is gekoppeld aan de fietsknooppunten. 

In België bestaat er een soortgelijk initiatief, al is dat nog een stuk kleiner. Op kraantjes.be kun je bekende openbare watertappunten vinden.  

Waar kun je in het buitenland je bidon bijvullen?

Ook verder van huis verschijnen steeds meer openbare watertappunten. Fijn want daardoor ben je steeds minder afhankelijk van de bereikbaarheid van cafés en andere semi-openbare gelegenheden. 
Op deze website vind je een kaart met alle (bekende) openbare watertappunten in Europa. Op de website Refill Ambassadors kun je een (onvolledig) overzicht vinden van websites, apps en kaarten waar openbare watertappunten op staan aangegeven. Zo sta je nooit meer met een lege bidon!