Afbeelding

fietsvakantie normandie

Het uitzicht over het landschap van Normandië in de buurt van Clecy

Afbeelding van JackieLou DL via Pixabay

Vier mooie fietsroutes door Normandië

De Franse streek Normandië is wereldberoemd. De naam is nauw verbonden met de wereldberoemde invasie op D-Day tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar Normandië is meer dan alleen de stranden waarop die invasie plaatsvond. En op de fiets kun je dat het beste ontdekken. 

Normandië is een streek met bijzonder veel geschiedenis en cultuur; veel meer dan alleen de D-Day invasie. Steden als Bayeux, Cherbourg en Caen herbergen bijzondere historische pareltjes die - ondanks al het oorlogsgeweld - bewaard zijn gebleven. Daarnaast heeft Normandië ook eigen culinaire specialiteiten, bijvoorbeeld Calvados. Dan is er ook nog het landschap; van de hoge kliffen aan de kust, tot het glooiende bocage-landschap: akkers en weilanden omgeven door hoge bosschages en de holle wegen die kenmerkend zijn voor Normandië. Al met al is er dus meer dan voldoende te zien en te doen tijdens een mooie verkenningstocht door Normandië. 

VeloWestNormandy – geschiedenis en werelderfgoed

Normandië roept bij velen vooral een associatie met belangrijke momenten uit de geschiedenis op. De VeloWestNormandy voert je langs de hoogtepunten van de roemruchte Normandische geschiedenis. De route heeft twee officiële beginpunten die allebei de harten van geschiedenisliefhebbers sneller doen kloppen. Het eerste beginpunt ligt in de middeleeuwse stad Bayeux, bekend van het Tapijt van Bayeux: een enorm wandkleed van bijna duizend jaar oud, dat laat zien hoe de Normandische hertog Willem de Veroveraar in het jaar 1066 met zijn leger overstak naar Engeland en de Engelse troon veroverde. Een bijzonder object dat door de Unesco tot werelderfgoed is verklaard. Het andere beginpunt is de stad Carentan, beroemd door de grote veldslag die Amerikaanse parachutisten hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben uitgevochten. Iets dat de laatste decennia is vereeuwigd in televisieseries en computergames. 

Vanuit beide startplaatsen fiets je in vier etappes naar het eindpunt op een andere beroemde plek in Normandië: het beroemde Mont Saint-Michel, het getijdeneiland waar je vroeger alleen bij eb te voet kon komen. Inmiddels is er een brug gebouwd, maar het kloostereiland is nog altijd een prachtig gezicht en is niet voor niets ook uitgeroepen tot werelderfgoed.   

De tocht van Bayeux of Carentan voert je dwars door Normandië, vooral over voies vertes, kleine rustige landweggetjes met veel groen. Zo krijg je een uitgebreide indruk krijgt van het hele gebied. De moerassen, het bocage-landschap, de dorpen en steden, waar je even af kan stappen voor eten en drinken en een overnachting.
Voor wie het niet erg vindt om een dag extra te fietsen zijn er ook nog proloog-etappes uitgestippeld. Die beginnen op de stranden waar in de Tweede Wereldoorlog de geallieerden aan land gingen. 

Lees meer

De Vélo Francette

De Vélo Francette is een meer dan zeshonderd kilometer lange fietstocht die van de kust in Normandië naar de Atlantische kust bij La Rochelle loopt. De eerste 140 kilometer van die tocht is een prima route om kennis te maken met Normandië. De route start aan het strand, bij het plaatsje Ouistreham. Daar kun je je onderdompelen in de geschiedenis van D-Day en wel met een Franse inslag, want bij dit kustplaatsje kwamen op D-Day Franse soldaten aan om hun land te bevrijden. Nadat je het strand achter je hebt gelaten, rij je langs het Canal de l’Orne richting Caen. Nadat je die historische stad goed bekeken hebt, blijf je de rivier de Orne volgen. Op die manier rij je een bijzonder landschap binnen: La Suisse Normande, oftewel: Normandisch Zwitserland. Een landschap met steile, rotsige hellingen en diepe groene dalen. De indrukwekkende hellingen doen je makkelijk vergeten dat de heuvels nauwelijks hoger dan driehonderd meter zijn. Maak je kuiten goed los, want je kan hier een pittige beklimming tegenkomen! Spectaculair is het uitzicht vanaf een oud spoorviaduct dat nu fietspad is. Kortom: onderweg is zo veel te zien dat we snappen dat deze route in 2017 is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar. 

Lees meer

La Seine a Vélo – door een schilderachtig landschap

De fietsroute La Seine a Vélo is een andere lange-afstandsfietsroute waarvan een de eerste etappes door Normandië voeren. La Seine a Vélo volgt de rivier de Seine stroomopwaarts, van Le Havre aan de Normandische kust tot in het hart van Parijs. Het Normandische deel van de route is met recht prachtig te noemen en de term ‘schilderachtig’ is geen overdrijving. Na het middeleeuwse centrum van Honfleur, rij je vrijwel meteen een bijzonder gebied in: het natuurpark Les Boucles de la Seine Normande. Een groot natuurgebied rondom een aantal grote meanders in de Seine. Schilders als Boudin en Courbet kwamen hier ook graag om het landschap of het leven in de steden en dorpen te vereeuwigen. De streek wordt dan ook niet voor niets vaak de ‘bakermat van het impressionisme’ genoemd. Iets dat zeker niet onbenoemd mag blijven is de naam van het departement waar je inmiddels doorheen fietst: Calvados. Dat departement is vooral bekend van de gelijknamige sterkedrank op basis van appelcider. Onderweg heb je volop gelegenheid om (voorzichtig!) van deze lokale specialiteit te genieten.  

De Seine volgend, kom je bij nog een dorpje waar je in ieder geval even af moet stappen: Givery. Daar ligt een bruggetje dat kunstliefhebbers heel bekend voorkomt: het bruggetje dat door Monet vereeuwigd werd. Nog zo’n hoogtepunt uit de kunstgeschiedenis. Zo rij je langzaam Normandië uit, Parijs tegemoet.

Lees meer

La Véloscénie, van Parijs naar de kust

Je kan ook in Parijs beginnen! Via de fietsroute La Véloscénie rij je van de Notre Dame in het hart van Parijs naar Mont Saint-Michel. De route is zo uitgestippeld dat je vooral over de mooie voies vertes rijdt. Het traject dat door Normandië voert, is acht etappes lang. Bij het plaatsje Condé-sur-Huisne rij je Normandië binnen. Terwijl je door Normandië slingert, word je getrakteerd op het mooiste wat de regio te bieden heeft, bijvoorbeeld de traditionele gebouwen van vakwerk en indrukwekkende kastelen. Vooral het kasteel van Carrouges is de moeite waard voor een bezoekje. Maar vergeet ook op de fiets niet te genieten. De voies vertes die je volgt, zijn grootendeels aangelegd over oude opgeheven spoorlijnen. Daardoor fiets je vaak rop ruime afstand van grote drukke wegen waardoor het op veel plekken erg stil en rustig is langs je route. Zo heb je alle gelegenheid om te genieten van het landschap. 

Lees verder