Via Algarvina, een ontdekkingsreis door het zuiden van Portugal

De Algarve in het uiterste zuiden van Portugal ken je misschien van plaatsen als Albufeira en Portimão, waar je kan genieten van een vakantie met zon, zee en strand. Maar in de Algarve kun je veel meer ontdekken. Eenmaal weg van de drukte aan het strand, kun je fietsend over de Via Algarvina de ‘echte Algarve’ ontdekken. 

De Via Algarvina is een 300 kilometer lange fiets- en wandelroute door het hart van de Algarve. De  route loopt dwars door de provincie, van Alcoutim tot aan Kaap Sint Vincent, het uiterste puntje van het Iberisch Schiereiland. De tocht is ooit ontwikkeld als lange-afstandswandelroute GR 13, maar met een mountainbike is minstens 90% van de route goed te fietsen. Hier en daar afstappen en een stukje met de fiets aan de hand lopen is onvermijdelijk, maar dat maakt van deze tocht juist een avontuur. 

Van het ‘dak van de Algarve’ tot de zeespiegel 

De variatie van de Via Algarvina is enorm. Je rijdt zowel over het ‘dak van de Algarve’, als door diepere dalen. De dorpen zijn vaak klein en stil, landinwaarts is de Algarve namelijk niet erg dichtbevolkt. Het landschap waar je doorheen rijdt staat bekend als Barrocal, de bodem bestaat uit kalksteen, met daarover een laagje klei. Dat geeft het landschap een heel eigen karakter, dat typisch is voor deze streek. Dat karakter wordt versterkt door de traditionele landbouw die je op veel plekken nog tegenkomt. 

Beste tijd

Het zuiden van Portugal is in de zomer een heet en droog gebied. Niet de beste omstandigheden om een bij tijd en wijle pittige mountainbiketocht te maken. Ook de nazomer kan nog erg warm zijn. De beste tijd om een tocht over de Via Algarvina te maken, is daarom het voorjaar. Tussen februari en april staat het landschap in bloei. Langs de trails vind je met een beetje geluk bijzondere en mooie bloemen in bloei, zoals orchideeën en pioenen. 
Zoals gezegd, de route is voor het overgrote deel toegankelijk voor mountainbikes, maar op een aantal momenten zul je een stukje moeten lopen. Het is een goed idee om daar tijdens de keuze van je uitrusting rekening mee te houden. 

Alle informatie over de route, ook de informatie voor wandelaars, kun je vinden op de website van de Via Algarvina