Afbeelding

Man met fiets kijkt over het landschap uit

Pixabay

Verschillende fietsendragers en hun voordelen

Ben je al helemaal klaar voor je fietsvakantie, maar heb je nog geen fietsendrager? Dan is het van belang om de verschillende soorten fietsendragers met elkaar te vergelijken, zodat je een keuze kan maken die bij jou en je geplande fietsvakantie past!

Fietsendrager op de trekhaak

De fietsendrager die je het meeste op de weg ziet, is de fietsendrager die je op je trekhaak bevestigt. Niet alleen is de bevestiging zo gedaan, je hoeft ook je fietsen niet hoog op te tillen: je wil je fietsvakantie natuurlijk niet beginnen met rugklachten. Ook als je met het hele gezin gaat, kan je worden voorzien met een fietsendrager op de trekhaak, tegenwoordig zijn er fietsendragers waar je 4 (elektrische) fietsen op kwijt kunt.

Heb je geen trekhaak? Als je niet op korte termijn van plan bent je auto te vervangen (voor één met trekhaak), dan is het niet aan te raden om er een te laten monteren. Een trekhaak op je auto laten zetten is erg duur. Dan kun je beter gaan voor een van de andere opties.

Fietsendrager op de achterklep

Ideaal voor mensen zonder trekhaak, hoewel je goed moet kijken of je auto geschikt is voor een fietsendrager op de achterklep. Deze fietsdragers – wanneer compatibel – passen goed op je auto en zijn bestempeld als de veiligste fietsendragers.

Fietsendrager op het dak

Een andere optie is een fietsendrager op het dak. Het grootste voordeel is dat daarmee de achterklep én je trekhaak vrij zijn. Als je verwacht dat je een paar keer de klep open moet doen onderweg, bijvoorbeeld om je trouwe viervoeter uit te laten, dan is een drager op het dak prettig. Ook zijn er kantelbare fietsdragers voor de trekhaak beschikbaar, mocht dat de enige reden zijn om te twijfelen. Daarnaast kan je je trekhaak gebruiken voor andere doeleinden, zoals een aanhanger of caravan. Hou er wel rekening mee dat je meer wind vangt, dat zul je dus merken tijdens het rijden door extra weerstand, geluid en benzinekosten.

Klaar voor vertrek

Heb je de fietsendrager gevonden die bij je past? Dan ben je klaar om te gaan! Alhoewel, er zijn nog een paar punten om te onderzoeken voordat je vertrekt voor je fietsvakantie.

  • Let op het maximale gewicht dat de fietsendrager kan tillen. Er is misschien wel plek voor 4 fietsen, maar als er elektrische fietsen meegaan, dan moet je opletten. Deze zijn natuurlijk een stuk zwaarder.
  • Bekijk ook de regels van je vakantieland omtrent fietsendragers. In Duitsland is een NL-sticker bijvoorbeeld niet verplicht, maar in Frankrijk wel. Goed om in te duiken, voordat je een boete krijgt.
  • Heb je een fietsendrager op het dak? Kijk nog eens goed naar je route. Je wil je geen zorgen hoeven maken of je wel met je fietsen door een tunnel past.