Afbeelding

sellaronda fietsen

Tijdens de fietstocht over de Sellaronda fiets je ook de Passo Gardena over

Ultieme fietstocht door de bergen: de Sellaronda

Een fietstocht door vier valleien en vier bergpassen, met altijd uitzicht op een van de mooiste berggebieden van de Dolomieten. Dat is de Sellaronda. Deze tocht rondom het Sellamassief in de Dolomieten is bekend als een tocht voor skiërs, maar als de sneeuw weggesmolten is, kun je de tocht ook op de fiets maken! 

De tocht kun je op twee manieren maken: over de weg op je racefiets, of offroad met de mountainbike. In beide gevallen staat je een prachtige tocht te wachten, met vier pasovergangen en de mooiste uitzichten op het Sellamassief. 

De Sellaronda voor mountainbikers

Voor mountainbikers lijkt de tocht wellicht een beetje op de tocht die wintersporters afleggen. De liften zijn voorzien van ophangsystemen om je MTB mee te nemen. Je kan dus met de lift omhoog en rijdend naar beneden. Dat is niet alleen lekker rustig, maar wellicht ook een beetje verstandig. Veel van de afdalingen gaan namelijk over technische stukken singletrail. Daar moet je dus wel de vaardigheden én het uithoudingsvermogen voor hebben. 

Aangeraden wordt ook om de tocht onder begeleiding van een gids van een van de lokale MTB-scholen te leggen. Zij kennen de technische stukken en kunnen je daar goed doorheen loodsen. Fijn en veilig, maar met een gids mee op pad is ook nog eens leuk, want de gidsen kennen de omgeving natuurlijk op hun duimpje en kunnen je onderweg de mooiste plekken laten zien. Voor de tocht moet je sowieso een Dolomiti Super Summer card kopen, zodat je met je MTB de lift in kan. 

Net als voor wintersporters is de Sellaronda voor mountainbikers met de klok mee en tegen de klok in te rijden. En net als voor wintersporters zijn die routes oranje dan wel groen gemarkeerd. Trek, afhankelijk van je eigen vaardigheden en dus snelheid, zo’n vijf tot negen uur uit voor de tocht. De route kan uiteraard worden opgepikt in elk van de vier valleien. 

De Sellaronda over de weg

De Sellaronda is ook over de weg te rijden. Voor wegrijders is de tocht geen bloedstollend lange uitdaging, met 56 kilometer. Wel zorgen de vier pasovergangen voor de nodige hoogtemeters, en soms kunnen de stijgingspercentages oplopen tot zo’n 13%. Ook moet je rekening houden met de hoogte. Drie van de vier beklimmingen brengen je boven de tweeduizend meter. Kortom: zorg ervoor dat je goed in vorm bent!  

Dat geeft de ervaren fietser de mogelijkheid om lekker van het uitzicht te genieten, al moeten de ogen ook een beetje op de weg blijven, want de route is populair. Bij medefietsers, maar ook bij automobilisten die het rondje graag rijden om even van het uitzicht te genieten. Een aantal keer per jaar worden de wegen daarom afgezet voor de Sellaronda Bike Days. Een evenement waarbij je als fietser alle ruimte krijgt om de route af te leggen. In 2023 zullen de Sellaronda Bike Days plaatsvinden in juni en september. De Bike Days zijn een sportief evenement, maar geen wedstrijd. Verwacht dus vooral een gemoedelijke tocht waarbij je niet alleen razendsnelle racers tegenkomt, maar ook gezinnen die er met de sportfiets op uit trekken. 

Ook voor fietsers over de weg is de route met de klok mee of tegen de klok in te fietsen. Tijdens de Sellaronda Bike Days wordt aangeraden om de route tegen de klok in te fietsen. 

Fietsverhuur

Wil je een mountainbike, of racefiets huren? In de dorpen rondom de Sella heb je volop mogelijkheden om een fiets te huren. Ook e-bikes kunnen mee de routes op. Die kunnen de beklimmingen wat lichter maken. 

Ook leuk: de Sellaronda is niet alleen een bekende fietstocht, maar is ook voor wandelaars en skiërs een stevige uitdaging!