Afbeelding

Komoot Travel View

Trail View van komoot brengt kaarten tot leven

Soms sta je op een mountainbikeroute, maar is die eigenlijk een veredelde gravelstrook. Leuk, maar niet waarvoor je kwam. En soms sta je met je toerfiets op een pad waar de brede banden van je mountainbike wel handig zouden zijn. Ondanks de aandacht die de schrijvers van routebeschrijvingen aan hun teksten besteden, kan het soms gebeuren dat je een pad niet helemaal goed inschat. Immers: op de kaart zien ze er al snel hetzelfde uit. Daarom lanceert komoot Trail View, een unieke technologie die kaarten tot leven brengt met behulp van gebruikersfoto’s. Zo kan je vooraf zien of een trail wel op jouw verwachtingen, niveau of gewoon je fiets aansluit.

Trail View stelt komootgebruikers in staat hun persoonlijke ervaringen met elkaar te delen, door middel van automatische beeldherkenning. Op de Trail View kaart zie je namelijk groene bolletjes staan. Dit zijn de locaties waar andere gebruikers die de route eerder hebben bezocht een foto hebben toegevoegd. Door op de bolletjes te klikken, komt de foto vervolgens tevoorschijn.

Kunstmatige intelligentie

Bij het selecteren van de foto’s maakt Trail View gebruikt van kunstmatige intelligentie (AI). Niet iedere geüploade foto komt namelijk op de kaart te staan. Trail view scant elke afbeelding eerst vooraf en laat alleen de foto’s die aan de vereiste criteria voldoen op de kaart verschijnen. Zo komen bijvoorbeeld alleen afbeeldingen waar het pad of de trail duidelijk zichtbaar is voor de screening. Ook foto’s met gezichten en dieren worden eruit gevist, evenals afbeeldingen van landschappen. Van de 15 miljoen foto’s die door de community van komoot werden ingestuurd, leven er na de selectie uiteindelijk 1 miljoen over. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen, gezien de extra afbeeldingen die gebruikers zullen blijven toevoegen.

Je route plannen

Met Trail View voegt komoot een extra dimensie toe aan ‘normale’ kaarten, aangezien gebruikers hiermee vooraf hun fietsroutes kunnen bekijken. Zo kan je een goed beeld vormen van wat je onderweg te wachten staat en daardoor de routes kiezen die het beste aansluiten op jouw voorkeuren en ervaringsniveau. Ook bij het voorbereiden van je fietsavonturen kan Travel View aardig van pas komen. Heldere informatie over de conditie en het soort route helpt mountainbikers bijvoorbeeld om de juiste uitrusting te kiezen en degenen die op zoek zijn naar gravel de grote stenen te vermijden. En dit betekent dus ook meer plezier voor iedereen!

Screenshot Travel View

Buiten-ervaring verbeteren

Volgens Lael Wilcox, ultra-endurance fietser en wereldwijde fietsambassadeur van komoot, is deze tool zeker ook voor fietsavonturiers een aanrader. “Met Trail View kan ik eenvoudig zien of een trail iets voor me is of niet, of het begaanbaar is of er recente foto’s zijn met obstakels die in de weg liggen. Zo kan ik een onbekend gebied in me opnemen en een gevoel krijgen voor de paden en wegen die ik ga fietsen,” aldus Wilcox.

Probeer het hier zelf uit door de Trail View kaart te selecteren