Afbeelding

Utrecht fietsstad

De fietsinfrastructuur van Utrecht maakt de Domstad volgens Spaans onderzoek de beste fietsstad van Europa. 

Stedentrip en fietsvakantie combineren? Dan moet je naar Utrecht (volgens een Spaans magazine)

Op zoek naar een bestemming waar je kan genieten van het bruisende stadsleven én kan fietsen? Dan hoef je niet ver te reizen. Volgens de Spaanse versie van het wereldberoemde National Geographic is Utrecht dan namelijk dé vakantiebestemming. 

De Spaanse National Geographic besteedde aandacht aan de tien beste fietssteden van Europa, in samenwerking met bureau Luko, dat (fiets)verzekeringen aanbiedt. Luko vergeleek een aantal Europese steden die een reputatie hebben als goede of opkomende fietsstad. Daarbij werd gekeken naar zaken als de kwaliteit en veiligheid van fietsinfrastructuur en fietsendiefstal, maar ook naar zaken die een stad aantrekkelijk maken voor fietsende toeristen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om fietsen te huren of te delen, fietsevenementen en -niet onbelangrijk- het weer. En natuurlijk voegde National Geographic haar eigen kennis en ervaringen van de verschillende bestemmingen toe. 

De beste fietssteden van Europa

Uit het onderzoek kwam de volgende top 5 naar voren: Utrecht, Münster, Antwerpen, Kopenhagen en Amsterdam. Waarvan Utrecht dus de beste was. 

De vijf steden hebben een aantal eigenschappen gemeen: je kunt er makkelijk met de fiets uit de voeten op een fijnmazig netwerk van fietspaden, waar je als fietser ook nog eens redelijk veilig bent. Er is volop keuze om een fiets te huren en als je fietsen op pad gaat, is er ook nog eens wat te zien. Alle vijf de steden hebben beroemde musea die eenvoudig met de fiets te bereiken zijn. En vanuit de steden rij je net zo makkelijk naar mooie plekken buiten de stad. Geroemde plekken en routes zijn het Picasso-museum in Münster, de Architectuurroute door Antwerpen, de fietstripjes vanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans. 

Utrechtse fietsinfrastructuur doorslaggevend

Utrecht steekt er volgens Luko en de Spaanse National Geographic dus bovenuit. Doorslaggevend waren niet de musea of de ritjes naar de Waterlinie buiten de stad, maar het gemak waarmee je door de stad rijdt. Het fijnmazige netwerk van fietspaden waar je als fietser snel en veilig kan doortrappen en de enorme fietsenstalling bij het Centraal Station, waren de factoren waarmee de Domstad boven de andere steden uitsteeg.