Afbeelding

schiermonnikoog fietsen

De vuurtoren van Schiermonnikoog

Pixabay

Schiermonnikoog is fietsgemeente! 

Volgens fietsers is de gemeente Schiermonnikoog de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond, waarvoor 48.000 fietsers uit heel Nederland een enquete invulden. 

Schiermonnikoog is bekend als autoluw eiland, alleen bewoners mogen met hun auto het eiland op. Maar dat is volgens de Fietsersbond niet het enige dat bijdraagt aan een fijn fietsklimaat op het eiland. Het gaat ook om zaken als de inrichting van- en het onderhoud aan fietspaden. 

De uitslag van de verkiezing van de Fietsgemeente wordt bepaald aan de hand van een aantal zaken. Alseerst is er een grote publieksenquête. Daarin wordt vastgesteld hoe fietsers de omstandigheden in een gemeente ervaren. Zijn fietsroutenetwerken logisch? Is het stressvol om door de gemeente te fietsen, bijvoorbeeld omdat het erg druk is? Naast zulke subjectieve factoren zijn er ook nog een aantal objectieve zaken waar naar gekeken wordt. Een interessante is de omrijdfactor. Daarbij wordt gekeken naar een hoeveel je moet omrijden om van een centraal punt, bijvoorbeeld een station of marktplein, bij een ander punt dat hemelsbreed één kilometer verderop ligt, te komen. 

Schiermonnikoog scoort al jaren hoog op al deze punten, maar voor 2022 heeft de gemeente dan eindelijk de prijs in de wacht kunnen slepen. Tot 2024 mag de gemeente zich daarom Fietsgemeente van Nederland noemen. Dan wordt een nieuwe verkiezing uitgeschreven. Als oud-winnaar mag Schiermonnikoog dan niet meer meedoen. Om dezelfde reden mochten de winnaars van voorgaande edities ook niet meer meedoen. 

Weten hoe jouw gemeente scoort? Op de site van de Fietsersbond vind je meer informatie over de uitslagen.