Afbeelding

buitencode buitensporters

Het kan druk zijn op de fietspaden en MTB-trails, maar als we elkaar een beetje ruimte geven...

©NTFU

Rustig op de fiets met de Buitencode 

Je kent het misschien wel: je wil een mooie fietstocht maken en van het uitzicht genieten, maar een groot deel van de tijd ben je bezig met wandelaars en automobilisten ontwijken. Of terwijl jij rustig doorfietst, word je links en rechts ingehaald door razendsnelle wielerpelotons die rakelings langs je heen racen. Er zijn veel mensen die op eigen initiatief de natuur in gaan om te sporten, maar al die verschillende sporten gaan niet altijd even gemakkelijk samen. Daarom is er op twee september een vernieuwde campagne gestart van de Nederlandse Buitencode. Een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU. 

De Buitencode zijn 5 simpele gedragsregels voor mensen die sporten in de natuur. Door deze regels wordt voorkomen dat jij bijvoorbeeld van je sokken wordt gereden door een andere sporter of dat een wandelaar zijn lege drinkflesje in de bosjes gooit.  

Respect voor de natuur 

Als buitensporter geniet je het meeste van de prachtige natuur om je heen. Het is dan ook belangrijk dat die met respect behandeld wordt. Daarom luidt de eerste regel als volgt: Respecteer de natuur. Met deze regel wordt voorkomen dat de natuur verstoord wordt. Zo wordt er gevraagd geen onnodig lawaai te maken waarmee je dieren in de omgeving kan storen, je afval netjes in de afvalbak gooien of mee naar huis te nemen en in kleine groepen te fietsen. Voor mountainbikers wordt ook nog gevraagd rustig te remmen voor de grond en na een regenachtige nacht te wachten met fietsen, zodat de grond zich weer kan herstellen.  

Let op welke route je rijdt 

Je voelt je heel vrij in de natuur. Dat is juist wat het zo heerlijk maakt om naar buiten te gaan. Maar let wel op welk pad je fietst. Tijdens het wandelen is het makkelijk om af te dwalen van je pad en net dat kleine, leuke weggetje in te slaan. Maar niet alle paden zijn hier bestemd voor. De tweede regel van de Buitencode vraagt je daarom ook om op te letten op toegangsborden en de voor jou bestemde fietspaden, of de MTB-routes die worden aangeven met een bord met het teken van een driehoek met twee rondjes eronder. Let bij die laatsten trouwens extra goed op, in veel gebieden moet je als mountainbiker een vignet hebben om gebruik te mogen maken van de trails die daar lopen. 

Geef elkaar de ruimte 

Er zitten altijd dagen tussen waarop het weer perfect lijkt te zijn en iedereen de drang krijgt om naar buiten te gaan. Het kan dan op bepaalde paden erg druk worden. De Buitencode vraagt met de derde regel om elkaar de ruimte te geven als je elkaar passeert of dit elkaar vriendelijk te vragen. Zit je op een MTB-trail en kruis je een wandelpad? Hou eventjes in zodat je niet een argeloze wandelaar aan het schrikken maakt. En rijdt er iemand voor je die nog niet zo behendig is als jij? Haal rustig in en doe dat alleen op plekken waar het ook echt kan. 

Hou anderen te vriend 

Als je tijdens je fietstocht ineens achter een langzame groep ruiters terecht komt en er niet langs kan, kunnen er irritaties ontstaan. De Buitencode geeft aan dingen altijd vriendelijk te vragen of mensen aardig te begroeten. Zo hou je iedereen te vriend en blijft je tocht voor iedereen rustig en gezellig.  

Informeer anderen over de Buitencode 

Als je buiten loopt en toch iemand zijn afval op de grond ziet gooien of anderen mensen hard voorbij ziet rijden is er tot slot de vijfde regel van de Buitencode. Hierin staat om deze mensen vriendelijk te informeren over de Buitencode, zodat zij zich de volgende keer ook aan de regels kunnen houden om het buitensporten zo prettig mogelijk te maken voor natuur en mens. Zie je iemand een stapel lege zakjes van gelletjes verliezen, afval van een picknick laten staan of een afgesloten MTB trail op rijden, wijs spreek diegene dan vriendelijk aan. Samen maken we onze fietsroutes een beetje prettiger!