Afbeelding

rust broedseizoen

Natuurorganisaties roepen op om rekening te houden met het broedseizoen

Staatsbosbeheer

Oproep van de boswachter: rust in kraamkamer natuur

Het is weer langer licht, het eerste kievitsei is gevonden, en de krokussen bloeien volop. Het wordt lente. En dat betekent ook dat er een bijzondere tijd aanbreekt in de natuur. Die verandert namelijk in een grote kraamkamer. Daarom roepen boswachters op om rekening te houden met de natuur. 

De laatste jaren zitten we veel meer dan vroeger op de fiets, of wandelen we door het bos. Heerlijk, want zo blijven we met z’n allen nog een béétje fit en gezond. Maar daardoor is het wel een stuk drukker geworden in de natuurgebieden. Of je nou in het bos komt, op de hei of over een dijk langs de rivier fietst, overal zie je meer mensen die er fietsend of wandelend op uit trekken. 

En dat heeft zo z’n consequenties, waarschuwen boswachters. Met de toenemende drukte komen boswachters ook steeds meer mensen tegen op plekken waar dat niet de bedoeling is. Fietsers en mountainbikers op wandelpaden, wandelaars naast het pad. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want al die ontluikende lentepracht is mooi, maar ook kwetsbaar.

Op kraamvisite in de natuur

En het verhaal is eigenlijk bekend. Wie op kraamvisite gaat, houdt altijd een beetje rekening met de rust en de hygiëne bij het kersverse gezien. En dat is in de natuur net zo. Want terwijl jij over de dijk fietst en je vergaapt aan de talloze ‘klasjes’ ganzenkuikens in de uiterwaarden, ben je eigenlijk ook op kraamvisite. 

Dat betekent niet dat je niet op pad kan gaan, in tegendeel. Veel natuurgebieden zijn zo ingericht dat zowel dieren als mensen voldoende ruimte hebben tijdens het broedseizoen. Dieren weten vaak ook prima waar wandel- en fietspaden lopen en zoeken een plekje op waar ze geen last hebben van al die drukte. Maar als er dan eens een mens van die bekende routes afwijkt en onverwachts opduikt is de schrik dubbel zo groot. Daarom roepen boswachters van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL en het Goois Natuurreservaat op om rekening te houden met de natuur. Om te benadrukken dat je wel welkom bent in de natuur, hangen inmiddels bij veel natuurgebieden spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van de natuur’. 

Geniet, maar hou het rustig

De boodschap is dus simpel: Geniet, maar hou het rustig. Blijf op de bekende fiets- en mountainbikeroutes en laat geen afval achter. Let ook op afval zoals snoeppapiertjes, zakdoekjes, dat nogal eens per ongeluk uit een jas- of broekzak waait. Is er een pad afgesloten wegens het broedseizoen? Respecteer dan de afsluiting. Wil je de broedende vogels, spelende vossen of ontluikende planten toch van dichterbij bekijken? Neem dan vooral een goede verrekijker mee. 

Goed om te weten: het broedseizoen loopt formeel van 15 maart tot 15 juli.