Afbeelding

drauradweg

Onderweg heb je prachtige uitzichten. 

Gert Perauer- Kaernten Werbung

Ontspannen lentetocht door Oostenrijk: de Drauradweg

Bij fietstochten door de Alpen denk je wellicht al snel aan ruige mountainbiketochten, of lange tochten met veel hoogtemeters. Helemaal ongelijk heb je natuurlijk niet, maar wist je dat je ook ontspannen fietstochten door de Alpen kan maken? De Drauradweg door Oostenrijk is er daar een van. 

De rivier de Drau stroomt door meerdere landen, van Noord-Italië tot Hongarije. Ongeveer 300 kilometer van dat hele traject loopt door Oostenrijk, waarvan het grootste deel door de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Daar kun je de rivier op de fiets verkennen via de Drauradweg. 

De Drauradweg volgt de rivier ruim 450 kilometer lang, van Italië naar Kroatië. Onderweg doorkruis je vier landen  en ervaar je hoe gevarieerd de landschappen én de cultuur langs de oevers van de rivier zijn. Je kan genieten van prachtige uitzichten op de bergen om je heen, je kan even afstappen in een van de gezellige dorpjes langs de route en een duik nemen in een van de vele meren; verfrissend, maar niet te koud. En natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden. Van oude kerken en kastelen, tot moderne uitzichtpunten en bijzondere landschappen, zoals diepe mysterieuze kloven. Neem tijdens de tocht dus zeker ruim de tijd om die te bezoeken! De route heeft relatief weinig hoogtemeters en als je de rivier stroomafwaarts volgt, rij je vaker bergaf dan bergop. Dat maakt van de route een vrij gemoedelijke route.   

5-sterren fietsroute

De hele route leg je natuurlijk niet in één dag af. Maar over overnachtingen hoef je je geen zorgen te maken. De voorzieningen onderweg zijn goed. Zeker langs het Oostenrijkse deel van de route. De combinatie van bijzondere cultuur, schitterende natuur en de goede voorzieningen onderweg op dat traject heeft de route een 5-sterrenwaardering opgeleverd. Daarmee was de Drauradweg de eerste route voor fietsers (inclusief e-bikers) die zo’n waardering kreeg! 

Op pad in de lente

De Oostenrijkse deelstaat Karinthië staat bekend als de ‘zonzijde van de Alpen’. In de deelstaat zijn de mediterrane invloeden al een beetje merkbaar, zeker aan het weer. Dat betekent concreet dat je hier al vroeg in het jaar op pad kan, zonder je al te druk te hoeven maken over de weersomstandigheden. Dat maakt het Karintische deel van de Drauradweg een echte aanrader voor wie al in het voorjaar een langere fietstocht wil maken. 

Meer weten over de Drauradweg?