Afbeelding

mountainbikeroute Soest

Wethouders Rutger Dijksterhuis (Amersfoort) en Aukje Treep (Soest) openden de route met een ritje

Gemeente Soest

Nieuwe mountainbikeroute geopend bij Soest

De Utrechtse Heuvelrug is een officiële mountainbikeroute rijker. Op 20 januari openden de wethouders Aukje Treep van gemeente Soest en Rutger Dijksterhuis van gemeente Amersfoort de route met een ritje. 

De nieuwe mountainbikeroute Soest loopt door het bosgebied tussen Soest, Den Dolder en de voormalige vliegbasis Soesterberg. De nieuwe route is een combinatie van nieuwe trails en oude trajecten die een flinke upgrade hebben gekregen. Daardoor is de route uitdagender geworden én is er nu een verbinding met andere routes op de Heuvelrug. 

Mountainbike-paradijs

Dankzij de nieuwe en vernieuwde trails worden de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug nog veel meer een netwerk dan ze al waren. Mountainbikers kunnen nu vanuit Soest naar de routes bij Lage Vuursche en naar Austerlitz rijden. Via Amersfoort kun je binnen een paar minuten op de routes van Den Treek staan. Of zoals de bouwers het zelf zeggen: “De routes binnen het NPUH vormen nu samen een groot mountainbike-paradijs.”

Wil je zelf van dat paradijs gaan genieten? Op de site van Stichting Utrechtse Heuvelrug vind je alle informatie, zoals de beste startpunten, een hoogteprofiel en een gpx-file en natuurlijk informatie over hoe en waar je het vignet kan aanschaffen. 

Meer weten?

Dat vignet van Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug is wel nodig. De opbrengsten van de vignetten worden besteed aan de aanleg van nieuwe routes en het onderhoud ervan. De aanleg van de nieuwe route bij Soest is dan ook volledig gefinancierd met de opbrengsten van die vignetten. Er zijn geen subsidies voor aangevraagd. 

De nieuwe routes zijn het resultaat van een jarenlang project. Voor de aanleg moest heel wat geregeld worden, van vergunningen en contacten met grondeigenaren, tot het ontwerpen en aanleggen van de routes zelf. Gelukkig ging dat redelijk soepel, met dank aan omwonenden en grondeigenaren die de aanleg van de nieuwe routes mogelijk maakten. Dat was soms best een puzzel, want het gebied waar de route doorheen loopt is soms erg druk. Maar ook dat heeft een voordeel, want alle verschillende gebruikers van de bosgebieden hebben zo hun ‘eigen’ paden, waardoor wandelaars, mountainbikers, ruiters en andere recreanten elkaar op dat kleine stukje grond minder in de weg zitten.