Afbeelding

fietsroute Noorderronderitten

Het weidse Groninger landschap

Unsplash

Nieuwe lange fietsroute door Groningen: de Noorderrondritten

De provincie Groningen is een nieuwe lange route rijker: de Noorderrondritten. Vernoemd naar de gelijknamige schaatsklassieker, die nu dus ook te fietsen is. 

De Noorderrondritten is eigenlijk een schaatstocht door Groningen. Net als de Friese Elfstedentocht verbindt de ongeveer 150 kilometer lange schaatstocht een aantal Groninger dorpen, maar net als in Friesland, hebben er sinds 1997 geen schaatsers meer de hele afstand in officieel verband afgelegd. 

Dankzij de fietstocht, die op vrijdag 23 april officieel geopend werd in Onderdendam, kan er nu toch van de tocht door het weidse Groninger land genoten worden. De route is ontwikkeld voor recreatieve wielrenners, maar wie het wat rustiger aan wil doen, kan de route ook opdelen in een aantal kortere etappes.

De fietsroute Noorderronderitten 

De route meet in totaal 144 kilometer, maar bestaat uit twee lussen van 84 en 60 kilometer. Als fietser kan je dus kiezen uit drie afstanden: een van de twee kortere routes, of de hele tocht in een keer. De route is volledig bewegwijzerd, maar er zijn ook GPS-bestanden beschikbaar. 

Fietsend rij je door de weidse landschappen van Groningen en plaatsen als Bedum, Appingedam, Winsum en Zoutkamp. Ook de stad Groningen wordt uiteraard niet overgeslagen. Het centrale punt is Onderdendam. De route volgt zo veel mogelijk de sloten en vaarten waar onder winterse omstandigheden de schaatsers zouden rijden. Op een aantal plaatsen langs de route staan informatiepanelen met verhalen en foto’s die meer vertellen over de roemruchte staatstocht. 

De makers hopen dat de fietstocht net zo roemrucht zal worden, als is het natuurlijk nog lang geen wedstrijd. Desondanks is de route vooral gericht op (recreatieve) wielrenners en e-bikes. De ontwikkelaars van de route hopen dat wielrenners die hier door het open land fietsen, net zo de strijd met de elementen aan kunnen gaan als de schaatsers.