Afbeelding

Fietsroute denemarken horsensfjord

Op deze route word je getrakteerd op wijdse vergezichten. 

Foto Destination Kystlandet

Nieuwe fietsroute langs de Horsens Fjord in Denemarken 

Dit voorjaar is er in de Deense regio Kystlandet, aan de oostkust van het schiereiland Jutland, een nieuwe fietsroute opgezet om de Horsensfjord te kunnen verkennen. De cirkelvormige route is zo´n 52 kilometer lang en voert langs kastelen, mooie uitzichten en stranden waar heerlijk zonnebaden is. 

De route, ook wel de ´Fjordmino´ genoemd, doorkruist allerlei verschillende gebieden, hoogtes en natuur en volgt voor het grootste deel de Deense nationale fietsroute nr. 5. Wandelaars kunnen de route ook volgen. Voor hen zijn er aparte bordjes die de route markeren. 

De route 

De route begint in de haven van de stad Horsens en volgt vanuit daar de kustlijn richting het noorden naar de stranden Langelinie en Strandparken, beiden veel bezochte plekken als het mooi weer is. Vervolgens doorkruist de route het rijke bosgebied van de plaatsen Elbæk, Brakør en Stensballe richting het dorpje Haldrup, waarna er gefietst of gewandeld kan worden door het heuvellandschap van Søvind.  

Hierna buigt de ´Fjordmino´ zich zuidwaarts af en wordt fietsroute nr. 5 verlaten. Het laatste drie kilometerlange deel van de route komt langs de Horsens Fjord, waarna het in het centrum van Horsens weer eindigt. 

Bezienswaardigheden 

De route staat bol van bezienswaardigheden. Het komt onder andere langs de Sukkertoppen, vanaf deze toppen kan je 108 meter boven het zeeniveau uitkijken over de langste rivier van Denemarken, de Gudenåen. 

Daarnaast kunnen ook de twee eilandjes Alrø en Hjarnø bezocht worden, nadat route nr. 5 is verlaten. Dit kan via een dam, maar in de zomermaanden ook met de fietsferry. Die kan beter wel van tevoren gereserveerd worden in verband met het beperkt aantal plekken. Alrø staat bekend om meerdere lokale producten, waaronder gevulde pasteitjes met kip en asperges, ook wel een ´Tarteletter´ genoemd. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis kan ook nog overblijfselen uit het stenen tijdperk ontdekken in het noorden van het eiland.

Aan het einde van de route komen ook nog onder andere de historische kastelen Boller Slot en Planestien voorbij, met als slotakkoord van de route de befaamde Horsens Fjord.