Afbeelding

Fietsroute noord groningen

Vanaf de dijk bij Noordpolderzijl heb je een prachtig uitzicht over de kwelders en het Wad.

Pixabay

Nieuwe fietsroute in het Groningse Hogeland

De provincie Groningen is een nieuwe fietsroute rijker. De nieuwe route ‘Van haver tot gort op het Hogeland’ voert je in iets meer dan 40 kilometer langs historische plekken, mooi uitzicht op de Waddenzee én je staat even in de voetsporen van Bob Dylan.

De fietsroute voert door de noordelijke polders van Groningen. Onderweg kom je door historische dorpjes als Usquert, Warffum, Baflo, Saaxumhuizen, Den Andel. In totaal zijn er langs de route niet minder dan 23 punten waar je een bijzonder verhaal kan meemaken, of even kan stoppen voor een pauze terwijl je geniet van de producten van lokale ondernemers.

Fietsen in het spoor van Bob Dylan

Zo kom je bij Noordpolderzijl langs Café ’t Zielhoes. Niet alleen is er over de historische sluiswachterswoning waar het café in gevestigd is een hoop te vertellen, ook sta je hier in de voetsporen van Bob Dylan, die hier tijdens zijn Europese tours wel eens kwam fietsen en genoot van de omgeving en de mensen, die hem voor de verandering eens niet aangaapten.

Het haventje bij Noordpolderzijl is ook het kleinste getijdenhaventje van Nederland. Ooit vertrokken hier garnalenvissers en zeehondenjagers naar het wad. Nu start er een korte wandeling door de kwelders. Andere hoogtepunten zijn het openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en de Laurentiuskerk in Baflo.

Groninger gort

Bij die laatste hoort nog een gerecht voor een echt streekproduct: gortepap. De gort die daarvoor gebruikt wordt, was van oudsher een streekproduct uit deze regio. Inmiddels is gort een product waar we niet vaak meer aan denken, maar tot ver in de twintigste eeuw werd de gort, gepelde gerst, veel gebruikt in de Nederlandse keukens. En vanuit de gerstpellerij in Waffum ging die gort ook de hele wereld over.

De route is te volgen met een gratis app. In die app vind je niet alleen de routebeschrijving, maar ook de bijzondere verhalen over de omgeving waar je doorheen fietst. De fietsroute Van haver tot gort op het Hogeland is een initiatief van Waddengoud, Cultuurerf Andelon.

Hier vind je meer informatie over de route en kun je een GPX van de route downloaden

Hier vind je meer informatie over de routeapp.