Afbeelding

reserveren fiets in de trein

Reserveren om je fiets in de trein mee te nemen, hoeft niet meer. 

Afbeelding: Pixabay

Niet meer reserveren voor fietsen in de trein

Wie met de fiets gebruik wil maken van de Nederlandse Spoorwegen, hoeft daar deze zomer niet meer voor te reserveren. In de zomer van 2021 werd er een pilot gehouden waarbij mensen die de fiets mee wilden nemen in de trein moesten reserveren. Die pilot krijgt in 2022 geen doorgang. Er hoeft dus niet meer gereserveerd te worden, wel moet er nog een speciaal kaartje voor de fiets worden gekocht.

Meer zekerheid voor fietsen in de trein

Het idee van de NS was, dat veel mensen moeite hebben om voor hun fiets een goede plek te vinden. Door te werken met een reserveringssysteem zou je als fietser van tevoren al kunnen weten of je fiets mee kan of niet. Tenminste, dat was het idee. De praktijk bleek weerbarstiger. De reserveringsplicht werd als irritant ervaren door veel fietsers en drempelverhogend. Want in de praktijk bleek de reservering niet goed te werken. Vaak gebeurde het dat plekken die gereserveerd waren toch bezet bleken. Ook gebeurde het vaak dat gereserveerde plekken niet vervuld werden doordat degene die gereserveerd had vertraging had opgelopen en niet op tijd kon overstappen van de ene of de andere trein. Terwijl er best andere mensen hadden meegewild.

Slecht resultaat

Het regende klachten, de Fietsersbond en reizigersorganisatie Rover kregen zo’n tweehonderd klachten binnen. Die klachten uit de praktijk kwamen boven op een petitie tegen de reserveringen die al voor de pilot begon 13.000 keer ondertekend werd en een negatief advies van de Consumentenbond. Dat kon NS toen nog niet bewegen om af te zien van het plan. Nu wel, de pilot krijg dus geen doorgang.

Trein belangrijk voor fietsvakanties

Een opluchting volgens de Fietsersbond, want volgens de bond is een laagdrempelige manier om de fiets mee te nemen met de trein juist belangrijk voor Nederland als fietsvakantieland. Veel lange routes gaan van A- naar B en fietsers maken dan gebruik van de trein om vanaf het eindpunt weer terug te gaan. Ook voor fietsvakantiegangers die naar het buitenland gaan, of juist vanuit het buitenland komen is de trein een belangrijke mogelijkheid om dat op een milieuvriendelijke manier te doen. De bond lijkt het eens te zijn met de NS dat er meer zekerheid moet komen, maar ziet een oplossing niet in ingewikkelde reserveringen, maar simpelweg in meer plaatsen om een fiets veilig mee te nemen.