Afbeelding

Highlights Vuelta

Wat zijn de mooiste plekken van de Vuelta die je zelf kan ontdekken?

Foto La Vuelta Holanda 

Nederlandse hoogtepunten van de Vuelta


Dit weekend fietst de Vuelta door Nederland. Maar liefst drie etappes lang rijdt het peloton door Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant’. Een fietstocht langs veel mooie hoogtepunten van ons land. Welke hoogtepunten mag je absoluut niet missen?

De Vuelta rijdt door een groot deel van Nederland. Dat betekent dat de renners een aantal mooie plekken passeren, die ook voor jou als gewone fietser het bezoeken waard zijn. De routes die de Vuelta door Nederland aflegt, vind je hier. En welke hoogtepunten je dan zeker niet mag missen, vertellen we je hieronder. 

Etappe 1, Utrecht

Utrecht is een bekende fietsstad. Meer dan eens is de stad al uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld. De Vuelta komt niet langs de Domtoren, het meest bekende en letterlijke hoogtepunt van de stad, maar de renners rijden wel over een bijzonder stukje fietsgeschiedenis. Tijdens de tijdrit rijden de renners namelijk over de Maliebaan en dat is de plek waar in 1885 het allereerste fietspad van Nederland werd aangelegd.

Etappe 2, ’s Hertogenbosch – Utrecht

De tweede etappe laat meteen een bijzonder stuk Nederland zien. Van het historische ’s Hertogenbosch rijdt het peloton langs oude vestingsteden als Heusden en Zaltbommel, om vervolgens steeds verder richting het noorden te gaan, de rivieren over. Dit is een bijzonder historisch gebied. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog lag hier de Zuid-Waterlinie, een verdedigingslinie die de Spanjaarden toen moest tegenhouden. De linie is natuurlijk niet meer in gebruik, maar veel monumenten uit die tijd staan er nog altijd en zijn tijdens een fietstocht langs de Zuid-Waterlinie te bekijken. 

De Amerongse berg, een gecategoriseerde klim

Het peloton komt bij Rhenen ten noorden van de grote rivieren en fietst vanaf daar richting de Utrechtse Heuvelrug. Geloof het of niet, maar daar ligt zowaar een gecategoriseerde klim. De Amerongse Berg, of Alto de Amerongen stelt in vergelijking met andere bergbeklimmingen [linkje naar stuk over beklimmingen in de vuelta] van de Vuelta niet bijzonder veel voor. De 70 hoogtemeters zijn een schijntje in vergelijking met andere beklimmingen uit deze editie van de Vuelta. Toch heeft de organisatie de klim zowaar gecategoriseerd. De Amerongse Berg is een beklimming van de vierde categorie en voor de klimmers in het peloton zijn hier dus punten te pakken voor de bergtrui. Overigens is de ‘berg’ niet alleen over de weg te beklimmen, op de hellingen ligt ook een razend populaire mountainbikeroute

Vliegbasis Soesterberg

Over de Utrechtse Heuvelrug rijdt het peloton door naar de voormalige vliegbasis Soesterberg. De oude militaire basis is tegenwoordig een natuurgebied, maar veel overblijfselen van de vliegbasis zijn nog altijd zichtbaar. Delen van de taxibanen en startbaan zijn toegankelijk voor fietsers en daar maakt het peloton ook gebruik van. Op de oude startbaan zal gesprint worden. Dat zal ongetwijfeld spektakel opleveren. Ga je hier zelf op pad? Dan is het juist een leuk idee om de tijd te nemen voor een langere tocht over het terrein van de voormalige vliegbasis, waar je tussen de oude hangaars, vliegtuigshelters en bunkers waar ooit munitie lag opgeslagen door kan fietsen. Geen lange ronde, maar vlakbij liggen ook de Soester Duinen, waar je nog naartoe kan fietsen. 

Etappe 3, door Brabant

Ons kleine land herbergt zowaar de langste etappe van deze Vuelta. Het start- en eindpunt van die lange ronde liggen allebei in Breda. De stad Breda is al eeuwenlang verbonden met Spanje, wat vooral te danken is aan de Tachtigjarige Oorlog. Van de oude stad zullen we heel wat te zien krijgen, want het peloton rijdt geneutraliseerd dwars door het centrum en stapt zelfs even af om door de Grote Kerk heen te gaan. 

Bekend terrein en vestingsteden

Vanuit Breda rijden de renners vervolgens naar Chaam. Dat dorp zal voor veel renners bekend zijn. Chaam is namelijk plek waar veel renners een paar dagen na de Tour de France het zuur uit hun benen rijden tijdens Nederlands bekendste criterium, de Acht van Chaam. Daarna rijdt het peloton nog een paar meter door België in Baarle-Nassau/Baarle Hertog. 

Na die Belgische meters draait het peloton weer naar het noorden en rijden de renners richting de dijken langs de grote rivieren in het westen van Noord-Brabant. Ook nu passeert het peloton weer verschillende vestingsteden van de Zuid-Waterlinie, zoals Klundert en Bergen op Zoom. 

Ook Bergen op Zoom is zo’n historische vestingstad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol speelde. In 1588 betten de Spaanse troepen hun tanden stuk op de stad, die met Engelse hulp uiteindelijk ontzet werd door de troepen van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Beroemde historische gebouwen, zoals het Markiezenhof herinneren nog aan de tijd dat Bergen op Zoom een belangrijke, welvarende en machtige stad was. 

Nog even klimmen op de Brabantse Wal

Na Bergen op Zoom komen de renners langs de Brabantse Wal, de grens tussen het laaggelegen Zeeland en het hoger gelegen Brabant. Daar gaat het land ineens twintig meter omhoog. Die abrupte overgang, de ‘steilrand’, levert zo’n bijzonder landschap op, dat het gebied tot aardkundig monument is verklaard. Bij Woensdrecht rijdt het peloton tegen de Brabantse Wal op, en kan daar nog een puntje voor het bergklassement pakken voordat het terug gaat naar Breda.