Afbeelding

mountainbikeroute rocroi

Foto Vincent Frasiak

Mountainbiken door de geschiedenis in de Franse Ardennen

Combineer je een flinke portie geschiedenis en cultuursnuiven graag met een beetje actie en adrenaline? Dan is het Noord-Franse stadje Rocroi een prachtige bestemming voor jou. 

In de Franse Ardennen ligt het stadje Rocroi. Een roemruchte plek, met een imposante militaire geschiedenis. Maar rondom de stad vind je ook dichte bossen en frisse meren. De 43 kilometer lange mountainbikeroute Voie Vive voert je door de roemruchte geschiedenis én door het bos.  

Pauze aan het water

Startpunt is de vesting van Rocroi. Vanuit daar duik je al snel het bos in. Afwisselend rij je langs de bosrand, dan weer dwars door het dichte bos zelf. Tussendoor passeer je een paar kleine dorpjes, om uiteindelijk aan de oevers van het meer Vieilles Forges uit te komen. Een prima plek om even te pauzeren op het zandstrand en een frisse duik te nemen. Wil je een lange pauze houden, dan kun je nog even het water op met een kajak, supboard of (als je de benen niet stil wil houden) een waterfiets. 

Opgefrist rij je daarna door richting het kasteel Montcornet, net als Rocroi een belangrijk onderdeel van het roemruchte krijgsverleden van de streek. Ook dit is een prima plek voor een pauze, met bijvoorbeeld een rondleiding door het kasteel. Het laatste deel van de route voert je door de Maasvallei richting het eindpunt in het plaatsje Monthermé. 

Rocroi, een bijzonder startpunt

Het vestingstadje Rocroi is een van de best bewaarde vestingsteden van Frankrijk en de fortificaties behoren tot de mooiste en meest imposante van heel Europa. De stervormige stadswallen, met vijf grote bastions, stammen uit de zestiende eeuw en zijn sindsdien nauwelijks aangepast. De wallen, maar ook de barakken waar meer dan vierhonderd jaar geleden de soldaten sliepen en de kazematten vanuit waar ze de wacht hielden om indien nodig de stad te verdedigen, staan er allemaal nog. 

Vanaf de wallen zie je meteen hoe goed het fort uitkijkt op de stad en de omgeving, terwijl je aan de voet van de stadswallen meteen kan zien dat Rocroi niet zomaar ingenomen zou worden. Niet voor niets trok niemand minder dan de Franse keizer Napoleon zich terug in Rocroi nadat hij de Slag bij Waterloo verloren had. Een andere belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Rocroi vond plaats in 1643. Toen vond even buiten de muren van de stad een grote veldslag plaats, waarbij een Frans leger tegen alle verwachtingen in een Spaans leger versloeg. In Rocroi vind je nu nog een museum gewijd aan die veldslag. 

Meer weten?