Afbeelding

LF waterlinieroute

Bij Klundert fiets je vlak langs de vestingwallen van de Zuid Waterlinie

Foto Lieske Meima

LF Waterlinieroute gelanceerd

Hij is er! De nieuwste langeafstand fietsroute door Nederland: de Waterlinieroute. De nieuwe LF Waterlinieroute is goed voor 410 kilometer fietsen, Van Edam naar Bergen op Zoom.

De LF Waterlinieroute volgt drie historische waterlinies: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het deel van de Zuidwaterlinie dat door West-Brabant loopt. De route is bewegwijzerd, maar ook te volgen met een app, fietsgids en via de website. 

Onderweg fiets je door een aantal unieke landschappen, waar erfgoed en natuur vaak met elkaar vermengd zijn. Ooit moesten de linies in tijden van oorlog de vijand tegenouden, dat werd gedaan door grote stukken land onder water te zetten. Het hele landschap werd daarvoor verbouwd. Sluizen, kanalen en forten werden aangelegd om ervoor te zorgen dat het land onderliep en dat de plekken waar dat niet kon, verdedigd konden worden. Al die bouwwerken bij elkaar, van de kleinste sluisjes tot de allergrootste forten, en de mooiste vestingsteden, zijn nu bijzonder erfgoed en binnenkort misschien wel werelderfgoed! Maar je kunt ook nog genieten van natuur. Want de open gebieden die onder water werden gezet, zijn nu vaak nog steeds natuurgebied, waar weidevogels rondvliegen. En in de donkere gangen van sommige forten, wonen zeldzame vleermuissoorten. En tussendoor kom je door mooie vestingstadjes, waar je altijd even kunt afstappen voor een pauze op een terrasje. 

De afwisseling van stadjes, natuur en erfgoed maakt van de LF Waterlinieroute een ideale vakantiefietstocht, waarbij je dwars door Nederland fietst. En wie de route helemaal uit fietst, kan bij thuiskomst ook nog een passende herinnering krijgen. Een schildje voor op je fietsframe en een oorkonde. 

Hoe mooi die route is, laten Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant vanaf 19 juni zien op Facebook en Instagram. Zij gaan de Waterlinieroute fietsen en houden je via socialmedia op de hoogte van hun belevenissen onderweg.