Afbeelding

fietsroutes bloeiende heide

Vanaf half augustus tot half september bloeit de heide en dat levert prachtige uitzichten op. 

Hier kun je van de bloeiende heide genieten

De heide staat weer in bloei. Een ideale gelegenheid voor een fietstocht tussen uitgestrekte paarse heidevelden. 

De bloeiende heide is elk jaar weer een kleurig schouwspel. Vanaf zo ongeveer medio augustus tot in september kun je genieten van de paarse bloemenpracht. Soms wat eerder, soms een beetje later. Een prachtige gelegenheid om de fiets te pakken. In deze gebieden kun je makkelijk zelf je eigen fietsroutes uitstippelen. 

Ginkelse heide

De Ginkelse Heide is een van de meest beroemde heidegebieden van Nederland, al ligt dat niet alleen aan het natuurschoon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog landden hier Britse en Poolse paratroepers tijdens de Slag om Arnhem. Die slag liep uit op een enorme nederlaag voor de geallieerden, die jaarlijks in september op de Ginkelse Heide wordt herdacht. Op verschillende plekken in het gebied vind je nog monumenten die herinneren aan de slag. 
Over en rond de Ginkelse Heide lopen verschillende fietspaden, waarmee je met behulp van de welbekende knooppunten je eigen route kan uitstippelen. Ook voor mountainbikers en gravellaars is er hier volop te beleven. Er lopen een aantal prachtige paden voor gravelbikers over de hei en door de bossen in de omgeving. Ook loopt het MTB-netwerk Zuid-Veluwe over de heide. 

Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is ook zo’n prachtig heidegebied. Het bijzondere is dat dit gebied een nat heidegebied is, en dan ook nog eens het grootste natte heidegebied van West-Europa. Ook leuk: in het park lopen twee schaapskuddes rond die de heide op natuurlijke wijze open houden. 

Het gebied wordt doorkruist door goed onderhouden fietspaden, vaak schelpenpad, maar ook asfalt en beton. Een fietstocht hier gaat niet alleen over de heide, maar ook langs diverse plekken die de moeite waard zijn om even af te stappen. Heb je het liever iets ruiger? Dan kun je je ook uitleven op een 23 kilometer lange ATB-route. 

De Stabrechtse Heide en Groote Heide

De Stabrechtse Heide is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant. Een tochtje over de uitgestrekte heide is afwisselender dan je wellicht zou denken. Maar die afwisseling zit ‘m in het subtiele. De Stabrechtse Heide is namelijk het thuis van veel bijzondere, maar vaak kleine planten en dieren. Stap dus vooral even af om op zoek te gaan naar planten als het waterlepeltje en de vleesetende(!) zonnedauw. Die groeien vooral rondom het Beuven, het grootste ven van Nederland. Een rondje over de Stabrechtse Heide is dankzij de knooppunten trouwens makkelijk uit te breiden tot een grotere ronde waarbij je de heidevelden van de Groote Heide aandoet. Voor mountainbikers zijn de opties wat beperkter. Langs de randen van de heide lopen diverse MTB-routes, maar die gaan niet écht de heidevelden op. 

De Posbank

De negentig meter hoge heuvel Posbank is een bekende bestemming voor wie door een bos- en heidelandschap wil fietsen én wat hoogtemeters wil maken. Toch kun je hier nog prima van stilte en rust genieten. Dankzij knooppunten kun je ook hier makkelijk je eigen routes uitstippelen, waardoor je weg kan van de drukste punten. Zo kun je je route ook nog makkelijk wat afwisselender maken, door bijvoorbeeld nog richting Doesburg te rijden. Dan doorkruis je niet alleen het heuvelachtige heidelandschap van de Veluwezoom, maar rij je ook door het stroomgebied van de IJssel. Het oude stadje Doesburg zelf is een prachtige plek om even te pauzeren. 

Voor MTB’ers is de MTB-route Veluwezoom een prachtige uitdaging. Let wel op, je hebt hier een vignet nodig dat je bij Natuurmonumenten kan kopen. 

Utrechtse Heuvelrug

Ook op de Utrechtse Heuvelrug vind je meerdere heidevelden die goed aan elkaar te fietsen zijn. Rondom Leersum, Austerlitz en Amerongen liggen prachtige heidegebieden, die je tijdens een fietstocht prima kan afwisselen met stukken door het bos. Deze delen van de Utrechtse Heuvelrug staan ook bekend om de hoogteverschillen. De hellingen hier zijn dan wel niet hoog, ze kunnen toch even flink in de kuiten bijten. De Amerongse Berg is daarom ook een geliefd parcours voor mountainbikers. De mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn beroemd en bekend in heel Nederland. Wel heb je een vignet nodig om erop uit te trekken. Dat geldt ook voor de MTB-routes op het landgoed Den Treek-Henschoten. 

Lemelerberg

De Lemelerberg op de Sallandse Heuvelrug is een prachtig heidegebied dat, net als het Dwingelderveld, door schapen open wordt gehouden. Een fietstocht door dit gebied is een fietstocht door bossen, langs natte gebieden waar vennetjes liggen en juist droge zanderige gebieden. Als je hier je eigen fietsroute uitstippelt, is het een echte aanrader om niet alleen de heide op de Lemelerberg te doorkruisen, maar ook het Reestdal in te fietsen.