Afbeelding

Meest fietsvriendelijke land van Europa

Volgens het onderzoek is Duitsland het meest fietsvriendelijke land van Europa, dankzij de goede mogelijkheden voor een meerdaagse fietstocht

Foto Pixabay

Het meest fietsvriendelijke land is… Duitsland!

Wil je in 2022 op fietsvakantie naar het buitenland, maar zie je op tegen fietsen over smalle wegen waar auto’s hard voorbij scheuren? Dan zit je bij onze oosterburen wel goed. Duitsland is volgens een onderzoek het meest fietsvriendelijke land van Europa.

Ja, het staat er echt: Duitsland is het meest fietsvriendelijke land van Europa. Nederland, dat wereldwijd bekend staat om de fietscultuur, komt volgens dit onderzoek op een derde plek, en moet ook nog Zweden voor laten gaan. 

Onderzoek naar het meest fietsvriendelijke land

Het onderzoek is uitgevoerd door SIGMA sports, een fabrikant van (fiets)navigatiesystemen. De onderzoekers keken naar veel verschillende zaken die een land fietsvriendelijk zouden maken. Van de hoeveelheid en de kwaliteit van fietsroutes, maar ook naar de betaalbaarheid van fietsen en hoe makkelijk je aan een goede fiets kan komen. Ook de veiligheid van fietsers werd in het onderzoek meegenomen. Deze – en nog veel meer- zaken leidden uiteindelijk tot een totaalscore. De top tien wordt gevormd door: Duitsland, Zweden, Nederland, Italië, Frankrijk, Finland, Denemarken, België, Oostenrijk en Spanje. 

Duitsland: het meest fietsvriendelijk

Voor Duitsland was die totaalscore erg goed. Het land heeft goede fietsroutes die geschikt zijn om een fietsvakantie te houden. En die routes lopen ook nog eens door een afwisselend landschap. Van de laagvlaktes in het noorden tot de hoge bergtoppen van de Alpen in het zuiden, en met gevarieerde heuvellandschappen en middengebergtes ertussenin. Ook met de infrastructuur én de fietscultuur zit het wel goed. Veel Duitse steden zijn inmiddels fietsvriendelijk genoeg ingericht om er veilig doorheen te fietsen en verspreid door het land zijn veel goede fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden, waardoor een meerdaagse fietsvakantie bijna niet kan mislukken.

Zweden: veel deelfietsen en lange routes

Ook Zweden scoort goed. Het land is al jaren populair als fietsbestemming, vooral als het op toerisme aankomt. Voor zowel de Zweden zelf als voor buitenlandse toeristen zijn er veel deelfiets en fietsverhuurmogelijheden, waardoor je als toerist alle kanten op kan, over een groeiend aantal fietsroutes voor langere afstand. En die lange afstanden, die kun je in het uitgestrekte Zweden uiteraard maken. 

Nederland: erg veel fietsen

Nederland is natuurlijk een echt fietsland. Dat blijkt ook uit het onderzoek. Nergens is het aantal fietsen per hoofd van de bevolking zo groot, en nergens is het aantal fietsers zo groot. Maar er zijn nadelen aan die al te grote fietsvriendelijkheid. Omdat vrijwel iedereen al een fiets, of meer dan een, in de schuur heeft staan, zijn de mogelijkheden om snel en makkelijk aan een deel- of huurfiets te komen, soms beperkt. Maar de vaak drukke en soms wat chaotische fietspaden hebben nog een nadeel: er gebeuren meer ongelukken. Het aantal ongelukken in Nederland is, zelfs naar rato, bovengemiddeld hoog, waardoor de fietsvriendelijkheid van Nederland een flinke deuk oplevert.

Het hele onderzoek vind je hier