Het is weer Dag van de Fietshelm
Hoewel er steeds meer helmen in het straatbeeld opduiken, staan Nederlanders er nog altijd om bekend dat ze zonder helm op de fiets stappen. Helmen zouden veel schade kunnen helpen voorkomen, niet alleen voor wielrenners en mountainbikers, maar ook voor ‘gewone’ fietsers. De Dag van de Fietshelm moet helpen de helm onder de aandacht te brengen.
De cijfers liegen er niet om. Een fietshelm vermindert de kans op ernstig hoofdletsel bij een ongeval met 60% en verkleint de kans op fataal hoofdletsel zelfs met 70%. Daarom organiseerde Artsen voor Veilig Fietsen in 2022 de eerste landelijke dag van de fietshelm, die inmiddels is uitgegroeid tot een groot evenement met verspreid over het hele land grotere en kleinere activiteiten en promotie-acties. Inmiddels doet ook de overheid mee, met de slogan Zet ‘m op!
Acties voor het gebruik van een fietshelm
In het kader van die landelijke campagne worden veel manieren bedacht om een fietshelm aantrekkelijker te maken. Van kortingsacties, tot acties waarbij het ontwerp van een helm aantrekkelijker of praktischer wordt gemaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan opvouwbare fietshelmen, die makkelijk meegenomen kunnen worden als je van de fiets overstapt op bijvoorbeeld de trein, of op het werk weinig opbergruimte innemen.
Dat die acties nodig zijn, blijkt ook uit de ongevallencijfers. Er belanden steeds meer fietsers op de spoedeisende hulp, waarvan bijna een vijfde deel enige vorm van letsel aan het hoofd en/of de hersenen had.
Fietshelm moet normaal worden
Het doel van deze dag en alle acties? Dat is de situatie zoals die in Denemarken is: daar geldt weliswaar geen helmplicht, maar is het dragen van een fietshelm de normaalste zaak van de wereld. Iets dat mede te danken is aan dit soort humoristische reclamespotjes .
Zet jij vandaag ook je helm op?