Afbeelding

Fietsvakantie frankrijk

Langs het Canal du Midi in Frankrijk kun je ook prima fietsen. En soms lijkt het bijna alsof je door Nederland rijdt

Pixabay

Frankrijk gaat nog meer ruimte geven aan de fiets

Wie aan de kleuren van Frankrijk denkt, denkt waarschijnlijk aan de Franse tricolore, of aan de paarse lavendelvelden, gele graanvelden, blauwe zee en witte krijtrotsen. Maar als het aan de Fransen zelf ligt, komt daar nog een kleur bij: groen! Frankrijk wil zich namelijk flink gaan richten op het milieuvriendelijke en dus groene toerisme. En daarvan ga je als fietser ook profiteren. Tegen 2030 wil Frankrijk de groenste èn fietsvriendelijkste vakantiebestemming ter wereld zijn.

Tijdens de coronacrisis ruilden talloze Parijzenaars de auto en de metro in voor de fiets. En in de komende jaren moet ook de Franse toerismesector zo’n transformatie ondergaan. Of je nou in Frankrijk wil genieten van de bergen, de wijn, de zee of juist de glooiende heuvels, de fiets krijgt een belangrijke rol. 

Fietsvakantie voor iedereen

Dat fietsen in Frankrijk een grote rol speelt, is niet zo gek. De wegen van het land zijn immers het parcours van de grootste wielerwedstrijd ter wereld: de Tour de France. Maar je hoeft je niet te kunnen meten met Wout van Aert of Tom Dumoulin om fietsend van Frankrijk te genieten. 

In tegendeel, juist voor wie het rustig aan wil doen tijdens een vakantie is Frankrijk nu al een ideaal fietsland. Wat denk je van de fietsroutes die tussen de beroemde wijngaarden van Bordeaux door slingeren? Fietsend verken je de wijngaarden, onderweg stap je even af om rondgeleid te worden over een wijnboerderij, en ’s avonds geniet je wellicht van een glas échte Bordeaux. Of fiets langs de oevers van de Loire van kasteel naar kasteel. En wil je de zeewind in je haren voelen? Dan fiets je langs de Atlantische kust bij Saint Nazaire. Wil je het toch wat ruiger? Dan pak je de mountainbike en fiets je tussen de oevers van de Rhône en de Alpen in de Isère, of geef jezelf een échte uitdaging en test je kuiten in alle haarspeldbochten van de Alpe d’Huez. 

En hoe kom je er?

Wie de fiets mee wil nemen naar Frankrijk, is vaak op de auto aangewezen. Er rijden dan wel treinen, maar in de Thalys moesten fietsen altijd gedemonteerd mee. Moesten. Want Thalys is hard aan het werk om alle treinstellen te moderniseren en bij die modernisatie wordt ook aan fietsers gedacht. Er komt ruimte aan boord voor fietsen. Nog lang niet alle treinstellen hebben op dit moment zo’n upgrade gehad. Op dit moment is het dus nog noodzakelijk je fiets te demonteren, maar er gloort licht aan de horizon. 

Een andere optie is om gewoon met de fiets te gaan! Dat is helemaal zo gek nog niet, zeker niet omdat het fietsknooppuntennetwerk van België aansluit op dat van Noord-Frankrijk. Langs de Leie fiets je zo Frankrijk in over dezelfde knooppunten.