Afbeelding

Meer Nederlanders op fietsvakantie

In 2020 gingen meer Nederlanders op fietsvakantie

Unsplash

Fietsvakanties populairder door corona

In eigen land met de fiets op vakantie is door de coronacrisis enorm populair geworden. In 2020 gingen veel meer mensen er met de fiets op uit. Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers Fietsvakanties 2020-2021 van het Landelijk Fietsplatform. 

In totaal gingen in 2020 meer dan twee miljoen mensen in Nederland op fietsvakantie Niet alleen zijn dat er meer dan de jaren ervoor, de groep die op fietsvakantie is gegaan, was ook een stuk jonger. Niet zo gek ook, want een groot deel van de groei is toe te schrijven aan gezinnen, die met de fiets op pad gingen. Voor een groot deel van de fietsers, speelde de coronacrisis een rol bij de keuze voor een fietsvakantie in eigen land. En niet alleen veel Nederlanders kozen voor een fietsvakantie in Nederland, ook het aantal Duitsers dat op de fiets Nederland verkende, nam flink toe. 

Het Landelijk Fietsplatform onderscheidt twee soorten fietsvakanties: standplaatsvakanties en trektochten. Bij die eerste soort gaan mensen er vanuit een standplaats op één vakantieadres dagelijks met de fiets op uit voor een tocht door de omgeving. Meer dan achthonderdduizend mensen maakten een trektocht op de fiets door het land. Voor ongeveer een derde van hen, was dat voor het eerst dat ze dat in eigen land deden. 
De Langeafstandsfietsroutes, beter bekend als de LF-routes, waren vooral populair onder de trektochtfietsers. Vooral het gemak van een bewegwijzerde route speelde een rol bij de keuze voor een LF-route. 

Omdat die LF-routes zo populair zijn, werkt het Fietsplatform aan een verbetering van het aanbod van de LF-routes. Zo worden er tien icoonroutes gecreëerd. Dit zijn lange fietsroutes met een heel duidelijk thema, maar ook met veel kwaliteit en service langs de route. Daarmee wordt het voor beginnende fietsvakantiegangers iets makkelijker om er met de fiets op uit te trekken in eigen land. De eerste drie icoonroutes zijn al helemaal uitgezet. Dat zijn de Maasroute, Zuiderzeeroute en Kustroute.