Afbeelding

fietsen dover

Vanaf de beroemde White Cliffs of Dover heb je een fantastisch uitzicht over zee. 

Foto Peter Mason

Fietsen langs The White Cliffs of Dover

De witte krijtrotsen aan de Engelse kust bij Dover zijn een icoon voor de Britten. Van de Romeinen tot de Tweede Wereldoorlog waren de kliffen vaak het eerste dat men van de Britse kust zag, of het laatste. En nog altijd zijn de loodrechte ruige wanden een bijzonder schouwspel, waar je prachtig langs kan fietsen!

De witte krijtrotsen, die bij goed weer al vanuit Frankrijk te zien zijn, zijn al sinds de Romeinen een symbool voor Engeland. Wie vanuit Frankrijk naar de Engelse kust vaart, ziet al snel de imposante witte rotsen opdoemen. En niet alleen vanuit zee zijn die rotsen imposant, ook als je boven op de top staat, of juist aan de voet van de kliffen. De witte rotsen, de graslanden erboven en de ruige branding die soms meer dan honderd meter lager op de kust beukt, vormen samen een uniek natuurgebied, dat om zijn iconische waarde, maar ook om de unieke geologie beschermd gebied is. 

Fietsend kun je de natuur en geschiedenis van de kliffen makkelijk verkennen. Zo fiets je in 11 kilometer van Dover naar Folkstone over de Chalk and Channel Way. Niet heel ver, maar omdat je zowel over de kliffen rijdt, als aan de voet, krijg je te maken met een paar aardige klimmetjes en afdalingen. En toch kun je hier in 11 kilometer genoeg zien en beleven. Al is het maar omdat je vanaf de hoge kliffen bij goed weer uitzicht hebt op Frankrijk. En als je na zonsondergang gaat fietsen, zie je de lichtjes van de havens aan de overkant van het Kanaal en de talloze schepen die hier voorbijkomen. 

Net zo interessant zijn de informatiekanalen langs de route. Van gedichten tot bronzen kunstwerken tot uitleg over de bijzondere flora en fauna langs de kliffen. Het komt allemaal voorbij. En anders daal je via een van de lange trappen de kliffen af naar de vloedlijn. 

De Chalk and Channel Way is deel van de Engelse National Route 2 en is zodoende eenvoudig te volgen.