Afbeelding

kastelen van de schelde

Rondom de Schelde vind je bjizondere natuur, zoals hier in de omgeving van Dendermonde. 

Fietsen langs de Kastelen van de Schelde

De Schelde is een oude rivier die in de loop der eeuwen een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Nederland en België. Langs de oevers liggen bijzondere kastelen en prachtige natuur. Via het nieuwe netwerk ‘Kastelen van de Schelde’ kun je die bijzondere historische plekken en natuur ontdekken. 

In het stroomgebied van de Schelde tussen Antwerpen en Gent vind je prachtige seizoensnatuur en historische steden. De rivier is hier nog een getijderivier en de dagelijkse veranderingen van eb en vloed leveren bijzondere natuur op. Ook is de Schelde ook al eeuwenlang een belangrijke economische ader. Grote steden als Gent en Antwerpen werden rijk dankzij hun ligging aan de rivier. Die rijkdom van weleer zie je nog altijd; degrote gildehuizen van Gent en Antwerpen zijn beroemd, net als de kastelen het Gravensteen in Gent, en het Steen in Antwerpen. Maar er is veel meer:overal in de Scheldevallei liggen kastelen en buitenplaatsen die eeuwen geleden door de elite gebouwd werden om de rijkdom te verdedigen. Maar toen de kastelen hun militaire belang langzaamaan verloren, ook om de rijkdom te tonen. En natuurlijk om te genieten van de frisse lucht.  

Netwerk Kastelen langs de Schelde

Nu zijn veel van die historische plaatsen, kastelen en buitenplaatsen opgenomen in het netwerk Kastelen van de Schelde. Een netwerk van prachtige plekken waar je van natuur en cultuur kan genieten. Wat denk je van vestingstad Dendermonde, het Kasteel van Laarne, of het Kasteel van Wissekerke? 

Elk van de kastelen is een attractie op zich, maar ook een eventueel beginpunt van veel meer bijzondere plekken. De Scheldevallei bestaat uit verschillende regio’s en de kastelen vormen een prima startpunt om elk van die regio’s te ontdekken. 

Meer weten over het netwerk?

Fietsen in de Scheldevallei

Dat kan prima met de fiets. De Scheldevallei is namelijk een prima fietsgebied. In één grote tocht van 180 kilometer kun je de Schelde van Antwerpen naar Gent (of andersom) volgen over de Schelderoute, maar via de knooppunten kun je ook makkelijk je eigen routes uitstippelen.

Meer weten over de fietsroutes?