Afbeelding

e-bike & climb routes

In Tirol liggen nu speciale routes waar je twee passies, rotsklimmen en fietsen, kan combineren!

© Tobias Haller, Nodum Sports

Fietsen en klimmen in Tirol

Rotsklimmen en e-mountainbiken lijken bijzonder weinig overeenkomsten te hebben, behalve dan dat je voor allebei de sporten een helm op zet en dat je het bij voorkeur in de bergen doet. Maar in het Oostenrijkse Tirol blijkt dat de twee sporten beter samengaan dan het lijkt. 

Het lijkt een vreemde combinatie: e-mountainbiken en rotsklimmen, maar de twee liggen dichter bij elkaar dan je wellicht denkt. In letterlijke zin welteverstaan. Veel rotsklimroutes en mountainbikeroutes liggen vlak bij elkaar en in Tirol maken ze daar handig gebruik van. 

Veel mooie rotsklimroutes liggen namelijk in nogal afgelegen gebied. Voordat klimmers met hun touwen aan de slag gaan, hebben ze er vaak al een aardige tocht op zitten. En dat is waar de e-bikes een uitkomst bieden. 

Gemakkelijke tocht naar de klimgebieden

Vaak gaan klimmers met de auto naar een plek dicht bij de voet van de rotswand, hijsen een grote rugzak met alle uitrusting op hun rug en gaan te voet verder. Dat kan soms al een zware tocht zijn. Zeker op warme zomerdagen, of als de dichtstbijzijnde weg die voor auto’s begaanbaar is, diep in het dal ligt en de klimroute hoog op de helling ligt. En dan moet de beklimming nog beginnen! Veel klimmers komen daardoor nooit bij mooie, maar hoog- of afgelegen klimroutes. En dat is zonde. 

Omdat e-bikes zulke routes wel een stuk beter bereikbaar maken, heeft het online portal Climbers Paradise, waarop veel klimroutes in Tirol te vinden zijn, een speciale pagina voor e-bike & climb routes gemaakt. Een verzameling van klim- en klettersteigroutes die met de e-bike bereikbaar zijn. Op de pagina vind je niet alleen de kaarten van de klimroutes, maar ook de GPX-bestanden waarmee je op de fiets je weg naar het begin van de routes kan vinden. 

Ook duurzaam

De tochten zijn niet alleen leuk, Climbers Paradise en andere toeristenorganisaties hebben ook andere redenen om de e-bike te promoten. Veel klimmers reizen begrijpelijkerwijs vaak met de auto richting een parkeerplaats dicht bij de klimroutes. Daar zitten meerdere nadelen aan: op die goed bereikbare routes is het in het hoogseizoen vaak druk én al dat autoverkeer is niet bepaald duurzaam. Met de e-bike & climb routes, hopen de verschillende organisaties dat klimmers vaker nieuwe onbekende routes opzoeken. Maar ook hopen de organisaties dat klimmers wat vaker de auto laten staan en al vanaf hun overnachtingsplek met de fiets naar de klimgebieden rijden. Dat zou een hoop lawaai, uitlaatgassen en drukte op de Tiroler bergwegen schelen.