Afbeelding

fietstips dagtochten israel

Deze routes bieden uitdagingen, maar ook prachtige uitzichten, zoals hier in de Negev-woestijn. 

Foto Alon Ron

Fietsen door Israël: 4 tips

Israël is geen heel groot land, en juist daardoor zijn veel plekken goed op de fiets bereikbaar. Je hoeft immers niet ver. Maar waar moet je heen? In deze vier regio’s in Israël kun je fietsend een bijzonder deel van de wereld ontdekken

De bossen van Ben Shemen 

Midden in het land ligt het bosgebied Ben Shemen. Door de bossen lopen drie routes, in verschillende moeilijkheidsgraden en lengtes. De blauwe route Herzl is een route op instapniveau, geschikt voor iedereen. Ongeveer tien kilometer lang fiets je door een afwisselend landschap, met open velden en boomgaarden met eucalyptusbomen en pijnbomen. De rode route Aneba is voor meer gevorderde fietsers. De route is 24 kilometer lang, en vanuit het midden van het bos fiets je een ronde langs prachtige uitzichtpunten. De derde route Hadid, groen gemarkeerd, is een echte uitdaging. De route zit vol steile klimmetjes en lange afdalingen. En is elf kilometer wat kort? Dan is deze route makkelijk te verbinden met de andere twee. 

Ahihud, hoogtemeters en uitzicht 

In het noorden van Israël ligt de route Ahihud. Een stevige route met heel wat hoogtemeters, maar daar krijg je wel wat voor terug! Onderweg heb je namelijk prachtig uitzicht op Boven-Galilea en Beneden Galilea, bergen en valleien in de omgeving. En uiteraard is er de mogelijkheid om een mooi plekje in de natuur op te zoeken voor een picknick. 

Bloeiende velden bij Be’eri 

In het zuiden van Israël, in Be’eri liggen drie routes voor je klaar in een bijzonder landschap. Je rijdt hier door de uitlopers van de Negevwoestijn maar het is niet alleen maar zand en stenen wat je hier tegenkomt. In tegendeel, in de wintermaanden is de grond hier bedekt met bloemen! Door het natuurgebied hier, lopen drie routes, in uiteenlopende moeilijkheidsgraden. De oranje route -makkelijkste- van negen kilometer lang brengt je door een landschap met groene velden naar de wadi Gerar. De tweede route, blauw gemarkeerd, is iets moeilijker. De route volgt oude landbouwwegen en bospaden. Onderweg heb je een bijzonder uitzicht op zwavelmijnen in het gebied, en zijn er de velden vol bloeiende anemonen. Als je in het juiste seizoen bent, tenminste. De laatste -rode- route is een technisch parcours van 23 kilometer lang. De route loopt vooral door de bossen en bevat technische stukken met hindernissen. 

Geschiedenis in Timna Park

In het zuiden van Israël, niet ver van de grens met Jordanië ligt het Timna Park. Een natuurpark waar je ook veel sporen uit het verleden tegenkomt. In het gebied ligt ongeveer zestig kilometer aan fietspaden. Langs de routes vind je allerlei archeologische sporen van soms wel duizenden jaren oud, maar ook bijzondere rotsformaties en unieke uitzichten. De routes hier zijn soms wel echte uitdagingen, met scherpe bochten en steile hellingen, of afdalingen. Beste tijd hier is tussen oktober en april, maar ook dan kan het weer soms nog flink spoken! 

Fietsen in Israël

Israël is een uitdagend maar prachtig land voor fietsvakanties. Je rijdt er door gevarieerde en unieke landschappen vol historie. Een van de grote uitdagingen is het weer. Zeker in de zomer kan het erg warm worden. Een lange fietsvakantie hou je daarom het beste in de wintermaanden als de temperaturen minder hoog oplopen.